Stoffen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Stoffen, verschillende fabricagetechnieken

Verschillende weeftechnieken worden gebruikt voor stoffen die geschikt zijn voor meubelstoffen.

  • Bij poolweefsels kun je denken aan rechtopstaande draadjes alcantaramet een karakteristieke vleug, zoals lamous en alcantara. Nadeel is wel dat de stof kan pletten.
  • Lussenweefsels hebben doorgaans een zeer grote slijtvastheid.
  • Platweefsels kennen een grote verscheidenheid in dessins. Wanneer het garen van een platweefsel eerst getwijnd is (in elkaar draaien van twee garens) is het sterker qua duurzaamheid dan wanneer het garen niet getwijnd is. Afhankelijk van de kwaliteit kan er pilling ontstaan.

stoffenStoffen, verschillende materialen

De meest gebruikte materialen voor meubelstof zijn polyamide, polyester, polypropoleen, dralon en acryl. Ze zijn populair vanwege hun sterkte en slijtvastheid.

Elke stof heeft zijn voor- en nadelen. Om een indruk te krijgen van de verschillende materialen die worden gebruikt, kun je het onderstaande overzicht doornemen. Dat is handig als je meubels wilt kopen of meubels reinigen.

Wol

Een prettig aanvoelend natuurlijk materiaal. Kostbaar, gevoelig voor krimpen en kan makkelijk vuil worden. Hoe hoger het vetgehalte in wol des te beter het bestand is tegen vervuiling.

Mohair

Mohair wordt vervaardigd uit de haren van angorageiten. Tegenwoordig is het heel duur materiaal. Vroeger werd het veel gebruikt. Nadeel is dat er, door het pletten van de stof, zogenaamde zitspiegels in komen. Je kunt dit oplossen door een vochtige uitgewrongen theedoek over het geplette gedeelte te leggen. Laat het een nachtje liggen en de volgende dag staan de pooltjes weer mooi rechtop. Verder slijt deze stof nauwelijks. Mensen die last hebben van statische elektriciteit kunnen met deze stof gebaat zijn, omdat een echte mohair anti statisch is. 

Zijde

Zijde wordt verkregen van de zijderups. Het komt daarna tot stand door een arbeidsintensief proces. Wat maakt dat echte zijde dan ook zeer kostbaar is. Omdat zijde erg kwetsbaar is, zul je het niet vaak tegenkomen op meubels.

Katoen

Katoen wordt gemaakt van zaadpluizen en is één van de sterkste natuurlijke grondstoffen. Nadeel is wel dat het vaak verkleurt. En het verkleuren gaat sneller dan je denkt. Ook transpiratie laat gauw zijn sporen achter op katoenen stoffen.

Lamous

Lamous lijkt op zijde en is zeer goed schoon te houden. Ook heb je nauwelijks kans op waterkringen als je een vlek hebt verwijderd. Een simpel trucje is om met een vlakgom eventuele vlekjes weg te gummen. Niet te hard doen anders gum je de polen ook weg.

Linnen

Linnen lijkt erg op katoen, met dat verschil dat linnen gemaakt is van vlas. Linnen is ook erg vuilgevoelig en lastig of niet schoon te maken.

Canvas

Canvas is sterk materiaal gemaakt van katoen, linnen of zelfs jute. Vaak is het vervaardigd van een menggaren uit linnen, katoen of jute. Alle slechte eigenschappen verenigen zich: dus zeer slecht schoon te maken. Maar wel heel erg sterk.

Viscose

Viscose wordt gemaakt van niet natuurlijke cellulosevezels. Het heeft wel nagenoeg dezelfde eigenschappen als natuurlijke cellulosevezels.

Rayon

Rayon wordt gemaakt van een kunstmatige cellulose vezel, maar neemt na verloop van tijd gauw in sterkte af.

Alcantara

Alcantara is mijn persoonlijke favoriet: een heerlijke stof met een zeer luxe uitstraling. Hoofdzakelijk gemaakt van polyester en niet onbelangrijk: makkelijk te reinigen door een specialist.

 

Stoffen was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *