Beroemde meubelen – de stoelenkring

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

PinataVandaag was onze dochter jarig, maar een feestje zat er niet in. Een paar vriendinnen die verspreid over de dag langskwamen, dat was het dan wel. Corona, u weet wel.

Nou zette die verjaardag me wel aan het denken. Ik vroeg me af of verjaardag vieren ooit nog zou worden zoals het voor de corona tijd was. U weet wel, zo’n typisch Nederlandse verjaardag. In de achterkamer staan de wat jongere familieleden met elkaar te kletsen. En in de voorkamer een kring met stoelen, waar de wat oudere familieleden zitten en soms ook wat kleine kinderen.

En die stoelenkring met ouderen, dat is voor mij echt het beeld van de doorsnee verjaardag van mijn jeugd. En waarschijnlijk ook voor u, toch? Je zat er als kind naar te kijken, al die oudjes, en je durfde nauwelijks de voorkamer in. En ook zo typisch bij die verjaardagen van toen, tot ver in de jaren tachtig stonden er nog van die borrelglaasjes met sigaretten er in. Moet je nou nog eens mee aan komen.

Laten we er trouwens maar weer eens een paar weetjes tegenaan gooien, allemaal verjaardag gerelateerd natuurlijk. Wist u dat in China alleen maar speciale verjaardagen gevierd worden? Bijvoorbeeld de eerste, de tiende of bijvoorbeeld de zestigste. En die laatste is dan weer extra bijzonder in China. Voor de rest markeren ze het ouder worden eigenlijk bij het nieuwe jaar.

En dan Mexico, daar vieren ze natuurlijk op hun eigen manier zo’n fiesta. Met bijvoorbeeld een pinata. Dat is een figuur, meestal één of ander groot dier, gemaakt van papier maché en dan helemaal gevuld met snoep. Daar mogen de kinderen dan met een stok tegenaan meppen, totdat de snoepjes in het rond vliegen. Een bijzondere verjaardag in Mexico is overigens de Quinceanera, oftwel de vijftiende verjaardag van een meisje. Die wordt gevierd met een sjieke jurk, dansen en een flinke taart.

Nou, benieuwd of we volgend jaar wel de verjaardag van onze dochter kunnen vieren, en of er dan weer zo’n stoelenkring verschijnt. Vanavond is het in ieder geval zo gepiept, de rommel opruimen. Want het was rustig, en deze papa vond dat niet erg.

Beroemde meubelen – de stoelenkring was last modified: mei 18th, 2021 by Kim Sneijder