Beroemde meubels – de elektrische stoel

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

electriciteit kabelsDit keer hebben we het over een stoel waar niemand op wil zitten; de elektrische stoel. De stoel werd voornamelijk in de Verenigde Staten gebruikt om veroordeelden tot de doodstraf ter dood te brengen. Het blijft een enorm ‘verlicht’ land, die VS. Maar goed, de elektrische stoel dus.

Aan het einde van de 19e eeuw kwam er op steeds meer plaatsen verlichting met behulp van elektriciteit. En zo ontstond er een vreemd fenomeen; dode mensen, meestal onoplettende lijnwachters, door elektrocutie. Een van deze ongevallen vond plaats in Buffalo, New York, op 7 augustus 1881. Dit voorval leidde tot de introductie van de elektrische stoel. Die avond sloop een dronken havenarbeider genaamd George Smith, op zoek naar de opwinding van een tintelend gevoel dat hij had opgemerkt toen hij een vangrail onder lichte stroom gegrepen had, terug de fabriek in waar hij werkte. Daar pakte hij de 2 uiteinden van een grote elektrische dynamo. Hij stierf op slag.

De lijkschouwer die de zaak onderzocht, bracht het dat jaar ter sprake bij een plaatselijke wetenschappelijke vereniging in Buffalo. Een ander lid dat die lezing bijwoonde, Alfred P. Southwick, een tandarts met een technische achtergrond, dacht dat er hiermee meer te doen was. Southwick ging samenwerken met de arts George E. Fell. Ze deden een reeks experimenten waarbij honderden zwerfhonden werden geëlektrocuteerd.

Southwick pleitte er vervolgens voor dat deze methode zou worden gebruikt als een meer humane vervanging voor het ophangen van moordenaars, hij publiceerde zijn ideeën ook in wetenschappelijke tijdschriften in 1882 en 1883, zo werden die ideeën landelijk bekend. Al vroeg in zijn ontwerpen nam hij een aangepaste versie van de tandartsstoel over als een manier om de veroordeelden in bedwang te houden, en zo was de elektrische stoel ‘geboren’.

De eerste executie met de elektrische stoel vond plaats op 6 augustus 1890. Slachtoffer was William Kemmler, die zijn vrouw in stukken had gehakt. Die eerste keer was het nog flink proberen, met verschillende voltages en meerdere pogingen. Al met al duurde het 8 minuten voordat Kemmler overleed. Lekker humaan dus.

Vanaf dat moment werd wel de elektrische stoel ingezet als vervanging van het ophangen van veroordeelden. De bekendste versie daarvan is natuurlijk ‘Old Sparky’, het exemplaar in Florida. Hoe dan ook, niet een stoel waar je op terecht moet willen komen.

Beroemde meubels – de elektrische stoel was last modified: mei 18th, 2021 by Kim Sneijder