Het kantoor kan klimaatneutraal

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

HET KANTOOR KAN KLIMAATNEUTRAALKantoorruimten zijn verplicht om te besparen op energie. In het kader van verduurzaming van gebouwen en kantoren worden er verplichte eisen gesteld om de CO-2 uitstoot te verminderen. De opzet van het plan is om een CO-2 reductie te krijgen van 45 procent in 2030 en in 2050 van zelfs 95 procent. Over twee jaren moeten alle kantoren minimaal het energielabel C hebben. Dit betekent een redelijk laag energieverbruik.

Investeren in zuinige energie

Om de doelen te behalen zullen bedrijven moeten investeren in energiezuinige maatregelen. De overheid geeft daarvoor tal van financiële ondersteuning zoals subsidies, belastingvoordelen en kredietgaranties. Het omschakelen naar ledverlichting kan een onderdeel van het duurzaamheidsplan zijn omdat ledverlichting diverse voordelen heeft. De investering levert naast de fiscale voordelen direct een kostenbesparing op van de energierekening. Andere maatregelen betreffen vooral de isolatiewaarde van de kantoren.

TL verlichting wordt Led-TL

Het vervangen van conventionele verlichting betekent een flinke stap voorwaarts. Goede en juiste led kantoorverlichting zorgt voor een veilige omgeving en verhoogt het werkcomfort. Veel kantoren gebruiken nog steeds fluorescentielampen. De conventionele TL-lamp is nu verouderd, kost te veel stroom en heeft een beperkte gebruiksduur. De bestaande armaturen kunnen omgevormd worden naar efficiënte led TL-lampen. De bestaande armaturen worden omgebouwd en voorzien van de juiste elektronica. De besparing is een aanzienlijke 65 procent waarbij ook de levensduur aanmerkelijk langer is. Dit betekent dus ook het minder vervangen van de led TL-verlichting.

Verlichting is energievreter

Bijna de helft van het totale energieverbruik wordt besteed aan verlichting; ruim 44 procent aan licht en ruim 24 procent aan kantoorapparaten. Het vervangen van verlichting heeft dus het meeste effect op CO-2 reductie. Naast ledverlichting zijn er meerdere mogelijkheden om te besparen op elektriciteit zoals een lichtmanagement systeem. Het systeem past automatisch de lichtbehoeftes aan gedurende de werktijden.

Een volledige besparing van de energierekening wordt bereikt met het installeren van zonnecollectoren. Met zonnepanelen en ledverlichting wordt een klimaatneutraal verlichting systeem gerealiseerd.

Het kantoor kan klimaatneutraal was last modified: maart 30th, 2021 by Kim Sneijder