Robot monteert Ikea meubels

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

12 juli 2018

Waar vorig jaar de Italiaanse onderzoekers nog druk bezig waren met het ontwikkelen van een robot die Ikea meubels in elkaar zet zijn nu ook onderzoekers uit Singapore aan de slag gegaan.

Ze hebben 2 industriële robot armen gebruikt en deze voorzien van 3D camera’s. Met deze camera’s kunnen ze de onderdelen beter herkennen. De grijpers van de armen zijn voorzien van druk sensoren zodat de kleine onderdelen niet kapot geknepen worden.

Daarna hebben de onderzoekers de armen zo geprogrammeerd dat de de onderdelen herkennen, weten welke onderdelen in elkaar moeten en ook nog in welke volgorde. Tijdens het bouwen vogelt de robot dan zelf uit hoe het moet.

Met een simpele eetstoel heeft de robot een paar pogingen nodig maar in 20 minuten en 19 seconden staat de stoel in elkaar! Een gemiddeld mens doet daar ongeveer 15 minuten over. Een groot verschil tussen de robots en mensen…De robots hebben tijdens het bouwen geen enkele keer ruzie met elkaar gehad 😉

Update robot Ikea meubels

20 juni 2017

Een aantal jaar geleden al weer kwamen we met onderstaande blog. We dachten dat het toen een paar jaar zou duren voordat de robot Ikea meubels in elkaar zou kunnen zetten…Maar helaas kwamen we een artikel tegen die het tegendeel bewijst.

Via RTL Nieuws vonden we een artikel waarbij blijkt dat robots nog slechter zijn met Ikea meubels in elkaar zetten dan de mens.

Het in elkaar zetten van de meubels bestaat uit zoveel verschillende onderdelen dat het voor de robot nog een onmogelijke opgave lijkt. Twee onderzoekers van de Nanyang Technological University proberen daar nu (wederom) verandering in te brengen.

Een stoel kan de robot nog niet bouwen…maar de robot is al wel in staat om een houten Ikea schroefje in het gat te krijgen. Het zal dus nog wel even duren voordat de robot echt meubels in elkaar kan zetten. Tot die tijd nog maar even door ergeren.


Robot monteert Ikea meubels

10 oktober 2015

ikea meubelsNog even geduld en dan kunnen we onze meubels laten monteren door een robot. Italiaanse onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die het monteren van Ikea-meubels kan overnemen van de mens. De onderzoekers hebben testen uitgevoerd bij Ikea.

De robot wordt eerst voorgedaan hoe een meubel van Ikea in elkaar moet worden gezet. De robot registreert dat en kan zo nodig zich zelfstandig aanpassen om het monteren tot een goed eind te brengen.

Het kinesthetisch leren van de robot kan ons wellicht over een aantal jaar het werk uit handen nemen. Misschien is het een idee voor Ikea om deze robots te gaan verhuren. Scheelt een hoop gevloek en getier.

Vooralsnog kan de robot prima assisteren bij het monteren van meubels. Zo ziet de robot wanneer bijvoorbeeld een tafel moet worden gedraaid. En hoef je niet je vrouw of man te roepen die het opeens heel druk heeft.

Geloof je het niet, kun je kijken op deze videoclip.


 

Robot monteert Ikea meubels was last modified: juli 12th, 2018 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *