Ikea montage binnenkort automatisch?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

IKEA montage eetstoel door robots?Een aantal jaar geleden plaatsten we over dit onderwerp al de eerste blogs! Op dat moment stond de automatische IKEA montage nog in de kinderschoenen maar er is sindsdien een hoop veranderd!

IKEA montage | Robots?

IKEA eetstoel
In 2015 kwamen we met het eerste blog. Italiaanse onderzoekers waren bezig met de ontwikkeling van een robot die het monteren van IKEA meubelen zou kunnen overnemen. Het in elkaar zetten word voorgedaan aan de robot die het allemaal registreert en het daarna zelf kan gaan monteren.

We dachten toen dat kinesthetisch leren zou gaan werken maar de voortgang duurde lang en in 2017 kwamen we dan ook met een teleurstellend blog waaruit bleek dat het nog wel even zou duren voordat er sprake zou zijn van automatische IKEA montage door robots.

Maar toen in 2018 kwamen we een artikel tegen waaruit bleek dat er nu ook onderzoekers waren uit Singapore die bezig waren met het ontwikkelen van een soortgelijke robot. Deze had echter wel wat beter nieuws dan het een na laatste blog 🙂 Deze robot heeft 2 robotarmen die voorzien zijn van camera’s en druk sensoren. Zo kunnen ze onderdelen herkennen en voorzichtig oppakken zonder ze fijn te knijpen.

De robots worden zo geprogrammeerd dat ze de onderdelen kunnen herkennen, weten welke onderdelen waar moeten en ook in welke volgorde. Als de robot begint met bouwen vogelt de robot dan zelf uit hoe het moet.

Resultaten robots vs mensen

Bij het monteren van een simpele eetstoel heeft de robot een paar pogingen nodig maar dan in 20 minuten en 19 seconden is de stoel gemonteerd en klaar om op te zitten. Het gemiddelde bij een mens ligt op ongeveer 15 minuten. Als je een beetje handig bent natuurlijk, anders kan het wel langer duren.

Een groot verschil tussen de mensen en de robots? Tijdens het bouwen hebben de robots niet één keer ruzie met elkaar gehad 😉
Ikea montage binnenkort automatisch? was last modified: juli 25th, 2018 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *