Kiezen!

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

schoenen met twee pijlenSoms is het moeilijk om te kiezen. Chinees of Italiaans eten? The Beatles of The Stones? Ajax of Feyenoord? Allemaal keuzes, de ene makkelijker dan de andere. Maar helaas sta ik voor een veel moeilijkere keuze.

Thonet

Waar gaat het nou om? Nou, om een prachtig Thonet stoeltje, dat al ruim 100 jaar in de familie is. Ik heb u al eens eerder verteld over het iconische stoeltje van de Weense meubelmaker Michael Thonet, lees het maar eens terug. En dit is dus zo’n Thonet-stoeltje, maar dan speciaal. Het heeft namelijk een hogere en kleinere zitting, en staat op hoge poten. Een kinderstoeltje dus.

5 generaties

En dat kinderstoeltje, daar heeft dus inmiddels een generatie of 5 van onze familie op gezeten. Het begon bij mijn overgrootvader, en is (tot nu toe) geëindigd bij onze kinderen. Er zijn foto’s van bijna alle kinderen uit onze familie die er op hebben gezeten, harstikke leuk om die ook naast elkaar te zien.

Oma

Voor onze kinderen is het vooral het stoeltje van oma. Ze is helaas overleden, maar onze kinderen denken nog met veel liefde aan haar terug. En daar heeft dat stoeltje dus ook een plaats in. Want als we bij oma waren, dan zat de jongste altijd in dat stoeltje. In het begin nog met een klein kussentje in de rug natuurlijk, maar vooral ook nog met een ‘veiligheidsriempje’. Oma haalde dan een klein dun riempje uit haar kast, voor bij haar rokken, en dat gebruikte ze om de kinderen vast te zetten.

Kiezen

En nu het probleem. Wij gaan opruimen in ons huis, en toen de kinderen dat hoorden riepen ze gelijk allebei dat ze dat stoeltje willen hebben. Niet dat we al van plan waren om het weg te doen, maar dat deed er ook nog niet toe. Het was meer zoiets als vroeger, zo van ‘eerst!’, en dat jij dan als eerste de keus had.

En dat is het dilemma dus, ze willen allebei het stoeltje. Maar wat zeggen we nu? Met alleen ‘voorlopig is dat niet aan de orde’ komen we er nu niet mee weg. Och, ‘Die Qual der Wahl’, zoals onze Oosterburen zo mooi zeggen.

En intussen zal oma het van boven allemaal bekijken en glimlachend zien dat haar kleinkinderen nog steeds zo dol zijn op dat oude Thonet-stoeltje. En op haar.

Kiezen! was last modified: augustus 3rd, 2021 by Kim Sneijder