Kijk op Meubelen; uw gids in de woonwereld

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Op zoek naar een nieuwe bank, of een nieuwe stoel, of misschien op jacht naar nieuwe kussens of een fijne tafel kan nog wel eens ingewikkeld zijn. Waar moet je kijken, waar moet je rekening mee houden. Welke webwinkel is betrouwbaar en welke kun je beter links laten liggen, welk materiaal is hip, waar kun je het beste terecht voor een goede bankhoes. Tja, het levert vaak allemaal keuzestress op. Wij van ‘Kijk op Meubelen’ proberen je te helpen, door tips te geven, door een gids voor jou te zijn. Kijk eens rond, en schroom vooral niet om ons de oren van het hoofd te vragen!

Kijk op Meubelen; uw gids in de woonwereld

Inhoudsopgave

 

Meubilair

Laten we eerst eens wat definities vaststellen, en in de geschiedenis duiken. Meubilair verwijst naar verplaatsbare objecten die bedoeld zijn om verschillende menselijke activiteiten te ondersteunen, zoals zitten (krukken, stoelen en banken), eten (tafels), opbergen van items, eten en/of werken met een item, en slapen (bedden en hangmatten). Meubilair wordt ook gebruikt om objecten op een geschikte werkhoogte te houden (zoals horizontale oppervlakken boven de grond, zoals tafels en bureaus), of om dingen op te bergen (bijvoorbeeld kasten, planken en laden). Meubels kunnen een product van design zijn en kunnen worden beschouwd als een vorm van decoratieve kunst. Naast de functionele rol van meubelen kan het een symbolische of religieuze functie dienen. Het kan worden gemaakt van een grote hoeveelheid materialen, waaronder metaal, plastic en hout. Meubels kunnen worden gemaakt met behulp van een verscheidenheid aan houtbewerkingsverbindingen die vaak de lokale cultuur weerspiegelen. En grappig genoeg is het Frans aandoende woord ‘meubilair’ in het Frans ongebruikelijk.

Oud-Egyptisch

De vorm van verschillende door ons gebruikte meubels lijkt zijn oorsprong in het Oude Egypte te hebben. De Oud-Egyptische meubelkunst stond op een enorm hoog peil. Uit die tijd stammen de vroegste afbeeldingen van verschillende meubelstukken. Meubels zoals het bed, de armstoel, het krukje, de vouwstoel en de salontafel zijn in meer dan 4000 jaar bijna onveranderd gebleven, vaak ook met betrekking tot de constructie. In de periode waarin de Egyptische beschaving haar hoogtepunt bereikte (1567-1320 voor Christus) werden de meubels nog vakkundiger en kostbaarder uitgevoerd. Dit resulteerde in een type zetel dat beter op de lichaamsvormen was aangepast. De rugleuning werd schuin geplaatst en later ook rond gemaakt en de armleggers iets hol gebogen. Kenmerkend voor Egyptische meubels was dat dierlichamen in meubels werden afgebeeld, zoals een luipaard, een tijger of een Nubische geit waarvan de vlekken van de huid werden gesimuleerd met ivoor. Ook werd de staart niet vergeten.

Griekenland

Historische kennis van Grieks meubilair is ontleend aan verschillende bronnen, waaronder literatuur, terracotta, sculpturen, beeldjes en beschilderde vazen. Sommige stukken zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, voornamelijk die van metalen, waaronder brons of marmer. Hout was een belangrijk en veelgebruikt materiaal in Grieks meubilair, zowel binnenlands als geïmporteerd. Een gebruikelijke techniek was om de belangrijkste delen van het meubilair te construeren met goedkoop massief hout en vervolgens een fineer aan te brengen met duur hout, zoals esdoorn of ebbenhout. De Griekse meubelbouw maakte ook gebruik van deuvels en pennen om de houten delen van een stuk met elkaar te verbinden. Hout werd gevormd door houtsnijwerk, stoombehandeling en de draaibank, en het is bekend dat meubels zijn versierd met ivoor, schildpad, glas, goud of andere kostbare materialen.

Rome

Romeins meubilair was qua stijl en constructie sterk gebaseerd op Grieks meubilair. Rome verdrong geleidelijk Griekenland als de belangrijkste cultuur van Europa, wat er uiteindelijk toe leidde dat Griekenland in 146 voor Christus een provincie van Rome werd. Rome nam zo de productie en distributie van Grieks meubilair over en de grens tussen beide vervaagde. De Romeinen hadden een beperkte innovatie buiten de Griekse invloed, en stijlen waren duidelijk van henzelf. Romeins meubilair werd voornamelijk gemaakt van hout, metaal en steen, met marmer en kalksteen voor buitenmeubilair. Zeer weinig houten meubels zijn intact gebleven, maar er zijn aanwijzingen dat er een verscheidenheid aan houtsoorten is gebruikt, waaronder esdoorn, citroen, beuk, eik en hulst. Sommige geïmporteerde hout zoals satijnhout werd gebruikt voor decoratie. Het meest gebruikte metaal was brons, waarvan talloze voorbeelden bewaard zijn gebleven, bijvoorbeeld hoofdsteunen voor banken en metalen krukken. Net als de Grieken gebruikten de Romeinen pennen, pluggen, spijkers en lijm om houten stukken met elkaar te verbinden, en oefenden ze ook met fineren.

Middeleeuwen

In tegenstelling tot de oude beschavingen van Egypte, Griekenland en Rome, is er relatief weinig bewijs van meubels uit de 5e tot de 15e eeuw. Er zijn maar heel weinig bestaande stukken bewaard gebleven, en bewijs in de literatuur is ook schaars. Het is waarschijnlijk dat de meubelstijl die in de late oudheid heerste, gedurende de middeleeuwen bleef bestaan. Een troon vergelijkbaar met die van Zeus wordt bijvoorbeeld afgebeeld in een zesde-eeuws tweeluik, terwijl het wandtapijt van Bayeux Edward de Belijder en Harold toont zittend op stoelen vergelijkbaar met de Romeinse sella curulis. Het meubilair van de Middeleeuwen was meestal zwaar, eikenhout en versierd met gebeeldhouwde ontwerpen.

Renaissance en Barok

Samen met de andere kunsten markeerde de Italiaanse Renaissance van de veertiende en vijftiende eeuw een wedergeboorte in design, vaak geïnspireerd door de Grieks-Romeinse traditie. Een soortgelijke explosie van design en een renaissance van cultuur in het algemeen vond plaats in Noord-Europa, te beginnen in de vijftiende eeuw. De 17e eeuw, zowel in Zuid- als in Noord-Europa, werd gekenmerkt door weelderige, vaak vergulde barokke ontwerpen die vaak een overvloed aan plantaardige en krullende ornamenten bevatten. Vanaf de achttiende eeuw begonnen meubelontwerpen zich sneller te ontwikkelen. Hoewel er enkele stijlen waren die voornamelijk tot één natie behoorden, zoals het palladianisme in Groot-Brittannië of Louis Quinze in Franse meubels, werden andere, zoals de rococo en het neoclassicisme, in heel West-Europa populair.

Modernisme

Dan een sprong naar de twintigste eeuw. De eerste driekwart van die eeuw wordt vaak gezien als de opmars naar het modernisme. Art Deco-, De Stijl-, Bauhaus-, Jugendstilontwerpers werkten allemaal tot op zekere hoogte binnen het modernistische idioom. Geboren uit de Bauhaus- en Art Deco / Streamline-stijlen kwam de “Mid-Century Modern” -stijl na de Tweede Wereldoorlog met materialen die tijdens de oorlog waren ontwikkeld, waaronder gelamineerd multiplex, plastic en glasvezel. Uitstekende voorbeelden zijn meubels ontworpen door George Nelson Associates, Charles en Ray Eames, Paul McCobb, Florence Knoll, Harry Bertoia, Eero Saarinen, Harvey Probber, Vladimir Kagan en Deense moderne ontwerpers, waaronder Finn Juhl en Arne Jacobsen. Postmodern design, dat de pop-artbeweging doorsnijdt, won aan kracht in de jaren zestig en zeventig en werd in de jaren tachtig gepromoot door groepen zoals de in Italië gevestigde Memphis-beweging. Overgangsmeubilair is bedoeld om een plek te vullen tussen traditionele en moderne smaken.

Grote Meubelkopen Gids

Zo, dat was de geschiedenisles, nu naar wat informatie. Laten we beginnen met onze unieke ‘Grote Meubelkopen Gids’. Ben je nou van plan om binnenkort meubels te kopen? Dan is die gids het perfecte boek voor jou! Alle valkuilen en geheimen voor het kopen van meubels worden in dit handige e-book uitgelegd. Wanneer je nieuwe meubels gaat kopen ben je vaak een hoop geld kwijt en daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid aan de slag gaat. In dit e-book vertellen we je het eerlijke verhaal over allerlei zaken waar je mee te maken kunt krijgen als je meubels gaat kopen. Misschien denk je “dat heb ik helemaal niet nodig”, dat kan natuurlijk. Maar denk dan eerst eens deze onderstaande vragen, waar we je graag bij helpen. Aanbetalen wel of niet? Kun je nog annuleren? Waarom duurt het zo lang voor het meubel geleverd word? Hoe test je het beste zitcomfort? Wat kun je doen om de stoffering zo lang mogelijk mee te laten gaan? Wat zijn de kleine lettertjes van de garantieregeling? Tips om klachten vooraf al tegen te gaan. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die behandeld worden in het e-book maar als we die allemaal gaan opnoemen dan wordt de lijst wel erg lang. Ook willen we natuurlijk niet alles hier al gaan verklappen!

Bank

Wanneer je voor een compleet nieuw interieur gaat is van belang dat de basis goed is, denk hier dus goed over na! Wij van ‘Kijk op Meubelen’ denken dat de basis van de meubelen ligt bij de bank. Dit is het grootste meubel en misschien ook meteen wel het belangrijkste meubel van de woonkamer. Hier moet je zeker een goede keuze maken want een miskoop met het belangrijkste meubel dat wil je natuurlijk niet. Koop daarom een bank nooit impulsief, maar test hem eerst een paar keer met zitten. Ga weer weg bij de winkel waar je de bank hebt gezien, en kom de volgende dag dan nog eens terug. En kijk of je die bank nog steeds zo mooi en fijn vindt. Echt, het is verstandig om een paar keer terug te om te kijken of het wel echt goed zit.
Kijk op Meubelen; uw gids in de woonwereld | In de slaapkamer is het bed natuurlijk het belangrijkste meubel van de ruimte.

Het bed

In de slaapkamer is het bed natuurlijk het belangrijkste meubel van de ruimte. Hier is het belangrijk dat je een bed koopt dat helemaal bij jou past. Slaaptekort zorgt voor een futloos en vermoeid gevoel en dat wil je natuurlijk niet. Wanneer je een goede nachtrust hebt, kom je veel beter voor de dag en voel je je ook veel beter. Met het juiste bed word je elke ochtend wakker met het gevoel dat je de hele wereld aankunt! Wij hebben verschillende bedden getest en wij zijn tot de conclusie gekomen dat de boxspring toch wel een van de beste bedden is! Een boxspring is namelijk gemaakt om het lichaam te ondersteunen, zodat je een perfecte nachtrust kunt krijgen. Ook is de boxspring vaak wat hoger dan een normaal bed waardoor je gemakkelijk instapt en het geeft een extra luxe gevoel. Een boxspringbed kopen is vaak wat duurder als een normaal bed.

Verlichting

Verlichting kan de sfeer van een ruimte maken of breken. Afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren zijn er verschillende soorten lampen waar je uit kunt kiezen. Staande lampen, hangende lampen, wandlampen en bijvoorbeeld spots. Naast het soort verlichting is ook het licht wat uit de lamp komt erg belangrijk. Wil je een strakke moderne uitstraling? Dan is een witte lamp met weinig warmte de juiste keuze. Heb je het liever knus en gezellig? Dan kun je misschien beter kiezen voor een lamp met een warmere kleur.

Woondecoratie

En via verlichting is het een kleine stap naar woondecoratie. Ontbreekt er nog iets in je huis? Dan is woondecoratie een optie om het helemaal af te maken. Van fotolijsten tot spiegels en van schilderijen tot klokken. Ben je van plan om je interieur rustig te houden? Dan is het goed om met veel aardetinten en met natuurlijke materialen te werken. Ben je meer van de praktische decoratie? Dan zijn kapstokken, notitieborden en fotolijsten misschien meer iets voor jou. Spiegels zijn altijd handig als woondecoratie. Niet alleen kun je zien hoe je er uit ziet, maar je kunt spiegels ook gebruiken om de kamer groter te laten lijken. Met een grote spiegel kan de ruimte al snel 2 keer zo groot lijken.

Van klok tot schilderij

Wandklokken zijn er in alle soorten en maten en bij elke stijl is wel een passende wandklok te vinden. Houd je van strak en minimalistisch en wilt u een echte blikvanger? Dan is een design wandklok perfect voor jou. Een fotolijst met foto’s van uw dierbaren zijn belangrijk en daarom verdienen ze een mooi plekje in jouwinterieur. Je kunt de fotolijsten ergens neer zetten maar er zijn ook mooie lijsten die je aan de muur kunt hangen. Met de juiste fotolijst komen de foto’s echt tot leven. Dan de schilderijen. Het beste schilderij voor jouw interieur hangt helemaal af van de stijl die je in jouw huis gebruikt. Heb je een moderne strakke look? Dan past een strak schilderij het beste bij jouw interieur.

Kijk op Meubelen

We hopen dat we je wat inspiratie hebben kunnen geven, en dat je er ook nog wat van opgestoken heeft. Mocht je vragen hebben, opmerkingen of wat dan ook, neem contact met ons op. We helpen je graag!

Kijk op Meubelen; uw gids in de woonwereld was last modified: januari 11th, 2023 by KijkopMeubelen.nl