Met een ijsje op de bank

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Wel eens nagedacht waar de bank eigenlijk vandaan komt? In Italië weten ze daar het antwoord wel op.

De Italiaanse geschiedenis vertelt dat de oorsprong van de bank is terug te voeren op het gebruik van openbare banken, die in de oudheid deel uitmaakten van het stadsleven van steden, zoals blijkt uit de overblijfselen van openbare zitplaatsen in de Vallei van de Tempels en de opgravingen van Pompeii.

Het is echter in Italië, in Toscane tussen de veertiende en vijftiende eeuw dat de banken veel belangrijker werden, in combinatie met een proces van verbetering van de pleinen, de galerijen en de hoofdstraten. Een ontwikkeling die uiteindelijk zal leiden tot de geboorte van de moderne steden.

Die Italiaanse steden uit de middeleeuwen werden ook steeds bewuster ‘mooi’ gemaakt, esthetisch verantwoord om het eens duur te zeggen. De notabelen van de stad wilden koste wat het kost hun stad laten zien als een kunstwerk. Er ontstonden ook enorme rivaliteiten tussen steden als Genua, Florence en Venetië.

In die Toscaanse steden begon de openbare ruimte te worden gebruikt voor verschillende soorten evenementen, zoals bruiloften, processies, steekspelen en allerlei andere ceremonies. En hoe kun je daar beter van genieten dan zittend op de straatbank. Zo kun je de gebeurtenissen in het openbare leven lekker rustig keuvelend met je buurman bekijken.

Met name vanaf het midden van de vijftiende eeuw begon Florence met een enorme bouwuitbreiding en werden de straatbanken één met de nieuwe gebouwen. Het Palazzo Medici in Florence, bijvoorbeeld, wordt geflankeerd door een lange straatbank die, ondanks een kalme en relaxte uitstraling, volgens de ontwerpers nou juist ‘de grootsheid van de heren van Florence toont’ en ook nog eens ‘de drempel wordt die het paleis scheidt en verbindt’.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van straatbanken in Florence (of de rest van Italië natuurlijk), zoals die rond Palazzo Strozzi of die onder de Loggia dei Lanzi. Overal verschenen er banken in het straatbeeld, vele van de banken die u tegenkomt staan er al eeuwen!

Let er maar eens op als u in Italië bent, ga zitten en stel u voor dat u zit te kijken naar zo’n kleurrijke middeleeuwse Italiaanse processie. En als u er toch bent, u zit dan nog lekkerder met een overheerlijke Italiaans ijsje!

Met een ijsje op de bank was last modified: oktober 22nd, 2020 by Kim Sneijder