Oplossing voor die vreselijke galm

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Galm

Ga je ook zo graag naar een restaurant of een café om lekker te eten, te drinken, maar vooral om met vrienden bij te kletsen. Maar dan moet je elkaar wel kunnen verstaan. Heel vaak echter klinkt het in eet- en drinkgelegenheden zo hol dat je elkaar alleen verstaat als iemand met zijn handen aan de mond in je oor toetert. Gruwelijk! Gruwelijk vind ik die galm.

Verschil

Er is een groot verschil tussen herrie horen en elkaar verstaan. In een zaak met veel harde materialen echoot het geluid van de ene wand naar de andere, en wordt dan vervormd. Daardoor hoor je wel dat iemand iets zegt, maar niet wat men tegen je zegt.

Slechte herinneringen

Zo heb ik slechte herinneringen aan het Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht gevestigd in de voormalige schuilkerk Maria Minor aan Achter Clarenburg in Utrecht. Het pand ziet er zowel van buiten als van binnen superleuk uit. Er zijn zoveel mogelijk elementen van de kerk uit 1860 behouden zoals de altaarnis, het orgel en de gewelven. Aan de muren hangen oude prenten en – ook al is het een grote ruimte – het is er in de winter lekker warm. Maar dan het geluid! Het is er een heksenketel. De mensen die er werken moeten er wel stokdoof worden. Als gast word je in ieder geval heel moe van het constante galmende gekakel.

Uitzonderingen

Een zeer goede uitzondering wat geluid betreft is restaurant JanZen tussen Woerden en Bodegraven. Door de fantastische akoestiek is de sfeer niet alleen gezellig maar doet ook weldadig aan.

Weg met die galm

Geluidsabsorberende materialen als tapijt en gordijnen bevorderen enorm een goede akoestiek. De galm gaat weg en de woorden worden goed verstaan.

Het is logisch dat eigenaren van eetgelegenheden niet kiezen voor tapijt en gordijnen. Men kiest voor materialen die gemakkelijk schoon zijn te houden. Ook moderne interieurs bestaan vaak uit deze materialen. Even een spuitbus met een schoonmaakmiddeltje erover en alles glimt weer eettol-fris.

Moet je daarom om die vreselijke galm tegen te gaan kiezen voor tapijt en gordijnen? Nee, dat is helemaal niet nodig. Bij JanZen had men aan de onderkant van de tafel tapijt geplakt. Niet alleen blijft zo je kleding onbeschadigd, maar het dempt ook het geluid. Daarnaast zijn er allerlei akoestische panelen, banieren en behang die het probleem met de galm op kunnen lossen.

Heerlijk voor in restaurants en cafés, maar ook verrukkelijk voor moderne woonkamers. Een huis zonder galm.

 

Oplossing voor die vreselijke galm was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Oplossing voor die vreselijke galm”
2 comments to “Oplossing voor die vreselijke galm”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *