Vloerbedekking tegen astma

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

astma
Moet je bij astma perse een harde vloer nemen die goed schoon te houden is? Of kun je ook voor een andere vloerbedekking kiezen?

Vloerbedekking tegen astma

Ik ben met een heel vies klusje bezig: het schoonmaken van de groene bak. De bak waar al het organisch afval ingaat. Ik vind het zelfs zo vies dat ik het gênant vind om te vragen of onze huishoudelijke hulp dat wil doen. Dat doe ik zelf.

Manlief

Manlief doet dit vast niet. Hij vindt het schoonmaken nog lang niet nodig. Als ik klaar ben en de keuken binnenkom voor koffie, grijnst hij me tegemoet en wijst op een artikel in de krant. Hij denkt dat hij gelijk krijgt: “Je kunt diabeet worden doordat je omgeving te schoon is. Nou zie je zelf dat het helemaal niet erg is als het hier niet zo super helder is. En al die allergieën van tegenwoordig, daar kan ook weleens een veel te steriele omgeving debet aan zijn.”

Doorgeschoten

Misschien heeft hij gelijk en zijn we doorgeschoten in onze hygiëne? Ooit werden mensen ziek door de vuiligheid om hen heen. De pest werd verspreid door de luizen op de ratten die in en om de huizen liepen. De sterfte onder kraamvrouwen was ooit zo hevig omdat de doktoren hun handen niet wasten. Maar ook bij een gewone griep is een goede hygiëne dé manier om gezond te blijven. Onze moeders leerden: rust, reinheid en regelmaat.

In het huidige interieur wordt vaak gekozen voor laminaat, tegels of een moderne vinyl. Materialen die je makkelijk met een dweilmop even af kunt nemen. En zijn er huisgenoten die last hebben van astma of een allergie tegen huismijt of stof dan hebben die ook baat bij deze schone vloer.

Desso leeft van tapijt

Desso, die leeft van tapijt, zag dit uiteraard met lede ogen aan en ontwikkelde zo’n tien jaar geleden het tapijt AirMaster. Tapijt dat goed zou zijn voor de kwaliteit van de lucht in huis. Een revolutie op het gebied van vloerbedekking. Dit tapijt werd getest in een onafhankelijk Duits testinstituut en daar bleek dat er minder fijnstof in een kamer is als AirMaster op de grond ligt. Men claimde dat met harde vloerbedekking stof langer in de lucht blijft circuleren, terwijl dit nieuwe tapijt het stof snel zou aantrekken waardoor de lucht schoner is.

Het klinkt logisch en het Astmafonds (dat tegenwoordig Longfonds heet) was zeer geïnteresseerd en legde zelfs het tapijt in hun kantoor.

We zijn nu vele jaren verder en het Longfonds adviseert toch weer voor een harde makkelijk schoon te maken vloer te kiezen. Jammer, maar de boel schoonhouden blijkt toch het best tegen allergieën.

 

Vloerbedekking tegen astma was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *