Wettelijke garantie meubels

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Wettelijke garantie meubelsWanneer je nieuwe meubels koopt hoop je natuurlijk dat ze lang mee gaan. Maar wat als er nou iets stuk gaat? Of wat als het meubel toch gebreken heeft? Dan is het belangrijk dat je garantie hebt. Als je een aankoop doet kun je 2 verschillende garanties hebben. De wettelijke garantie en de fabrieksgarantie. Bij sommige aankopen is het ook mogelijk om garantie bij te kopen.

Wettelijke garantie

Wettelijke garantie betekent dat je recht hebt op een goed product of meubel. Als het product niet goed is dan heb je recht op een gratis reparatie, nieuw product of geld terug.

In de Europes Richtlijn Koop en Garantie is een wettelijke termijn van 2 jaar garantie opgenomen. Dit is de reden dat veel mensen denken dat ze recht hebben op 2 jaar garantie. Echter mogen de lidstaten daar zelf ook regels voor maken mits ze voordeliger zijn voor de consument.

Nederland heeft er niet voor gekozen om deze 2 jaar over te nemen omdat het ene product langer mee gaat dan het andere product. Wel hebben ze vastgesteld dat het product dat gekocht word ‘deugdelijk’ moet zijn. Bij veel producten mag je verwachten dat ze langer mee gaan dan 2 jaar en volgens de Nederlandse wet mag je de verkoper dus ook nog na 2 jaar aanspreken.

Is het probleem met het product je eigen schuld of is het gewoon versleten? Dan heb je geen recht op een gratis reparatie, nieuw product of geld terug.

Fabrieksgarantie

De fabriek of de verkoper kan ook garantie geven aan een product. Dit is meestal een garantie van een bepaalde tijd bijvoorbeeld 1 jaar. Gaat het product dan binnen een jaar stuk? Dan hoef je niet aan te geven hoe het product stuk is gegaan maar ligt de bewijslast bij de verkoper.

Bij fabrieksgarantie zijn er altijd garantievoorwaarden waarin precies staat wanneer je garantie hebt, hoe lang je garantie hebt en waar je recht op hebt. Lees deze altijd goed door voor meubels aanschaft.

CBW Garantievoorwaarden

CBWVeel meubelwinkels zijn aangemeld bij het CBW. Dit is een organisatie die garant staat voor het naleven van de CBW garantievoorwaarden.

Een meubelwinkel die erkend is bij het CBW krijgt een extra goede garantie van tenminste 2 jaar. Er is een goede aanbetalingsregeling en ook een onpartijdige klachtafhandeling. Een meubelwinkel die is aangesloten bij het CBW herken je aan het CBW-erkend logo.

Benieuwd naar welke winkels zijn aangesloten? Kijk dan hier: Lijst aangesloten winkels CBW.

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Consuwijzer.nl & CBW

Wettelijke garantie meubels was last modified: januari 9th, 2018 by KijkopMeubelen.nl