Zitten op de bank | Tips van een expert

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Zitten er zit meer achter dan je denkt.Het lijkt zo makkelijk, zitten op de bank of stoel. Neerploffen op de bank en dan een houding aannemen die het meest ontspannen aanvoelt. Maar is het eigenlijk wel zo makkelijk? Misschien moet je toch even nadenken over de manier waarop je op de bank plaatsneemt.

Wij vroegen het ergonomisch adviseur Frank M. Bosch, al jarenlang werkzaam als consultant in de branch van het zitten.

Zitten is toch niet zo moeilijk?

“Bij zitten komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Er zijn grote verschillen in de manier waarop je het beste plaatsneemt en dat heeft vooral te maken met of je actief of passief bezig bent.”

Als we op een bank plaatsnemen is het toch alleen maar dat deze aangenaam moet voelen?

“Natuurlijk gaat het in eerste instantie om het comfort wat je van je bank mag verwachten. Deze neemt een centrale plek in de meeste huiskamers in en is een belangrijk onderdeel van het woongenot. Maar aan een aantal zaken moet je niet zomaar voorbij gaan.”

En waar hebben we het dan over?

Naar voren zitten is niet goed!

“Bij de keuze van een bank zijn de hoogte, diepte en de vulling van groot belang. Maar als dat station al gepasseerd is en je kijkt naar de manier waarop je zit, is bijvoorbeeld met een gebogen rug naar voren funest. Toch zitten heel veel mensen zo. Alsof ze elk moment van plan zijn te willen opstappen. Je moet je lichaam juist in een houding zetten waarbij je de rugleuning voelt, de bovenbenen voldoende laat ondersteunen en beide voeten de grond laat raken.”

Is dat dan ontspannen zitten?

“Natuurlijk mag je onderuit zitten, bankhangen of met opgetrokken benen zitten, maar nooit te lang. Je lichaam eenzijdig belasten is echt ongezond en kan op den duur zelfs klachten veroorzaken.”

Dus een beetje ontspannen onderuit hangen is uit den boze?

Wervelkolom“Niet alleen de druk op de tussenwervelschijven kan door niet goed plaats te nemen behoorlijk oplopen. Ook de spieren moeten het dan ontgelden. De vorm van onze wervelkolom is er niet zomaar, die heeft een functie. Vraag het maar aan de verschillende therapeuten die er zijn.

Maar ik wil de lust van het heerlijk wegzakken op de bank niet wegnemen hoor. Ik ben er ook van overtuigd dat professionele meubelreparateurs en meubelzaken in staat zijn de juiste adviezen te geven. Zij weten over het algemeen een koppeling te maken tussen persoonlijke wensen, voorwaarden en uitvoering van een bank. Maar wat doe je als je de bank thuis hebt staan? Doe vooral je ding! Maar neem gewoon een aantal zaken in acht en je kunt heerlijk genieten van je oude of nieuwe bank.”

Noem ten slotte nog eens de belangrijkste punten

“Het belangrijkst is plezier hebben van je bank. Maar door niet gedraaid of gekromd te zitten, de lage rug goed te laten ondersteunen en regelmatig te wisselen, doe je het goed en behoeft je je in principe geen zorgen te maken.”


Zitten op de bank | Tips van een expert was last modified: januari 29th, 2019 by KijkopMeubelen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *