Eigenzinnige benadering van vorm en functie

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Aldo Bakker: een eigenzinnige benadering van vorm en functie

Aldo Bakker (1971) is een ontwerper die wars is van de tijdgeest. Bijna al zijn ontwerpen kenmerken zich door een tegendraadse weigering om geclassificeerd te kunnen worden op tijd, mode en stijl.

Bekende ontwerpen en lijnen

Bekende ontwerpen en lijnen van zijn hand zijn Glass-line (1998), Saltcellar (2007), Side Table (2008) en Jug + Cup (2011). Hoewel hij veel objecten heeft ontworpen ten behoeve van tentoonstellingen, ontwerpt hij ook meubels en kleine voorwerpen die bestemd zijn voor dagelijks gebruik. In verzamelaarskringen vinden zijn objecten inmiddels gretig aftrek. Hoewel hij een zeer eigenzinnige stijl heeft, wordt hij toch vaak in één adem genoemd met andere ontwerpers onder de noemer ‘Dutch design’.

Aldo Bakker groeide op als zoon van ontwerpers

Aldo Bakker groeide op als zoon van ontwerpers Gijs Bakker en Emmy van Leersum. In eerste instantie leerde hij het vak van edelsmid in de praktijk. Gaandeweg verlegde hij zijn aandacht naar andere materialen. Hij besloot niet de traditionele route te volgen om ontwerper te worden, en ontwikkelde zijn talenten liever als autodidact. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan zijn niet-alledaagse werkwijze.

Anders dan gebruikelijk, begint Aldo Bakker meestal niet met een ontwerp als antwoord op een praktisch probleem. Vrijwel al zijn objecten ontstaan in eerste instantie vanuit een fascinatie met een bepaalde vorm. Vanuit de vorm, zoekt hij een nieuwe visie op het mogelijke gebruik. De interesse in de functionaliteit volgt pas in het laatste stadium van het ontwerp. Toch is de functionaliteit geen sluitpost in zijn werk. Eerder leidt zijn manier van kijken en ontwerpen tot een nieuwe benadering van vorm en functie. De vanzelfsprekendheid van gebruiksvoorwerpen en meubels wordt hierdoor ter discussie gesteld.

Achtergrond als edelsmid

Zijn bijzondere achtergrond als edelsmid is merkbaar in de vloeiende vormen en zijn oog voor detail.
Het herwaarderen van vorm en functie heeft tot gevolg dat de objecten van Aldo Bakker een bijna onwereldse uitstraling krijgen. Als ontwerper tracht Aldo Bakker zijn publiek dus niet te behagen, maar juist visueel uit te dagen. Zijn ontwerpen zijn niet altijd even praktisch in het dagelijks gebruik. Wel wordt zijn benadering in de internationale designwereld opgemerkt en gewaardeerd. Veel van Aldo Bakkers werk is bekroond met onderscheidingen.

aldo bakkerDe tijdloosheid en uniciteit van zijn ontwerpen, maakt dat een object van Aldo Bakker een kostbaar bezit is, waar u niet snel op uitgekeken zult zijn.

 

Eigenzinnige benadering van vorm en functie was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *