Bijzondere meubelen: Het bed van John en Yoko

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

‘Drove from Paris to the Amsterdam Hilton, talking in our beds for a week’. Kent u de regel? Die komt uit de Beatles-song ‘The Ballad of John en Yoko’. In het nummer beschrijft John Lennon al het gedoe rond zijn huwelijk met Yoko Ono. Ze wisten wel dat het feit dat ze gingen trouwen veel publiciteit zou opleveren, dus bedachten de tortelduifjes dat het een goede gelegenheid zou zijn om de aandacht te vestigen op ‘Wereldvrede’.

En hoe doe je dat in 1969? Door een week in een bed door te brengen in een hotel in Amsterdam, waarbij je dan allerlei mensen uitnodigt om je te laten interviewen. Zo gezegd, zo gedaan, en dus kropen John en Yoko op 25 maart 1969 in het Amsterdamse Hilton Hotel in bed, en bleven ze daar tot 31 maart. In suite 702 om precies te zijn.

Het leverde uiteindelijk behoorlijk wat aandacht op. Veel journalisten bezochten John en Yoko in het hotel, en gezeten op de rand van het bed mochten ze dan allerlei vragen stellen. Wat beide artiesten nou eigenlijk bedoelden, begrepen de heren (en een enkele dame) van de pers nou eigenlijk niet direct, maar goed, aandacht was er.

En die aandacht is er nog steeds, voor de song natuurlijk, maar ook voor het bed. Want het Hilton Hotel was zo slim om de kamer om te dopen in de ‘John en Yoko-suite’, waar je dus gewoon kunt slapen. Je moet er wel wat geld voor over hebben, want een nachtje kost ergens tussen de € 1890 en € 2300. Benieuwd wat John er van gedacht zou hebben, dat zijn wereld verbeterende gedachte op deze manier uitgemolken zou worden. Yoko vind het wel o.k., ze schijnt zelfs meegedacht te hebben over de huidige inrichting. En om het helemaal compleet te maken, kun je er tegenwoordig ook nog trouwen.

Overigens, of het bed nog echt hetzelfde bed is, valt te betwijfelen. Het Hilton zegt er niks over. En John en Yoko? Die gingen naar Montreal, om nog lekker een weekje in bed te liggen. En hielden een hit aan hun huwelijksreis over, nummer 1 in de Nederlandse Top 40 op 21 juni 1969.

Wel jammer dat ze even vergaten om de rekening in Amsterdam te betalen.

Bijzondere meubelen: Het bed van John en Yoko was last modified: november 24th, 2020 by Kim Sneijder