Bijzondere meubelen: Het Ei.

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Wat was er eerder, het Ei of het Ei? Beetje stomme vraag, maar we komen er straks op terug.

Vandaag weer een bijzondere stoel, de zogenaamde ‘Ei-stoel’. Het Ei is bedacht door de bekende Deense ontwerper Arne Jacobsen in 1959. Het Ei werd ontworpen in opdracht van het Radisson SAS hotel in Kopenhagen, Denemarken.

Het Ei is ontworpen in een typische Jacobsen-stijl, met gebruikmaking van de modernste materialen. Later is het Ei ook ontworpen als bank. Maar er zijn maar een handvol Ei-banken gemaakt. Wel kwamen er een paar in het Radisson Hotel te staan.

De reden voor de beperkte productie van de Ei-bank, naast het feit dat de ontwerper zijn bank exclusief wilde houden, is de moeilijkheid om hem te maken en ook nog een ontwerpfout. Arne heeft namelijk een bank ontworpen die net te groot is om door twee hele koeienhuiden te worden bedekt. Dit laat een zeer zichtbaar stiksel achter in het midden van de bank. Dit probleem kan natuurlijk worden opgelost door de bekleding in stof te maken in plaats van leer, maar ja, zo had Jacobsen het niet bedacht.

Er is enkele jaren geleden ook nog een speciale editie van de Ei-bank verschenen, maar daarvan zijn er niet heel veel gemaakt. Niet zo heel vreemd, als je bedenkt dat de prijs van die bijzondere Ei-bank zo’n € 70.000 bedraagt.

Een misschien nog wel bekendere stoel, die afgeleid is van de Ei-stoel, is de Ovalia stoel. Die is ontworpen door een andere Deense ontwerper, Henrik Thor-Larsen. Thor-Larsen ontwierp zijn Ovalia Egg Chair tien jaar na Jacobsen, in 1968. Het was een van de meest iconische groovy woonaccessoires van de jaren zeventig. En zo gaat het toch vaak, als je nu mensen naar de Ei-stoel vraagt, denken ze toch echt eerder aan de Ovalia, dan aan de originele Ei-stoel.

Logisch eigenlijk, want de Ovalia is ook gewoon een ei als je ‘m ziet. Maar wat nog belangrijker is, de stoel van Thor-Larsen werd decennia nadat de productie werd stopgezet een popcultuuricoon, toen hij een prominente plaats kreeg in de Men In Black-films, en ook verscheen in tv-shows zoals Mork en Mindy.

Dus hoewel de Ovalia misschien niet het originele ei is, is de Ovalia misschien wel het bekendere ei. En tot slot kunnen we wel vaststellen dat het Jacobsen-Ei er eerder was dan het Thor-Larsen-Ei.

Bijzondere meubelen: Het Ei. was last modified: november 10th, 2020 by Kim Sneijder