Bijzondere meubelen: The Resolute Desk

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Replica van de Oval OfficeMisschien heeft u er wel eens van gehoord, misschien ook niet, maar we kijken dit keer naar een bijzonder meubelstuk uit de Verenigde Staten; The Resolute Desk. Wel toepasselijk, zo net na de verkiezingen daar.

The Resolute Desk is een negentiende-eeuws bureau, dat door koning Victoria van Engeland in 1880 aan de toenmalige president van de Verenigde Staten, Rutherford Hayes, werd gegeven. Het bureau werd niet zo maar in elkaar gezet, want het werd gemaakt van het hout van het schip de HMS Resolute. Dit schip was speciaal gemaakt voor expedities in de poolgebieden. Het kwam in 1854 vast te zitten in het ijs, werd daar achtergelaten en een jaar later door een walvisvaarder weggehaald, die het vele honderden kilometers verderop had gevonden, en teruggegeven aan Engeland. En vervolgens werd The Resolute dus gesloopt.

Het bijzondere bureau heeft vervolgens steeds in het Witte Huis dienst gedaan, Meestal ook in ‘The Oval Office’, de werkkamer van de president. In 1963 is het wel een tijdje op tournee door de VS gegaan, naar aanleiding van de moord op John F. Kennedy. Vervolgens kwam het terecht in het Smithsonian Institute, als museumstuk, om in 1977 door president Jimmy Carter teruggehaald te worden naar het Oval Office.

Elke president daarna heeft het daar gebruikt, op George Bush senior na, die de voorkeur aan een ander bureau gaf. Wel gebruikte hij het bureau in zijn privé vertrekken. Nu staat het al weer tientallen jaren in het Oval Office.

Het bureau zelf is rijkelijk versierd, onder andere met de vlaggen van de Verenigde Staten en Engeland. Verder zijn er behoorlijk wat lades voor de dienstdoende president; 3 aan ieder zijkant en ook nog 3 naast elkaar aan de bovenkant. Genoeg opbergplekken voor gevoelige informatie dus.

Misschien dat Donald Trump daar al zijn spullen bewaart, want in de media wordt altijd fijntjes vermeld dat deze president nooit iets van stukken, mappen, documenten of wat dan ook op het bureau heeft liggen. Hij zit altijd achter een volledig leeg bureau. Maar ja, het verhaal gaat dan ook dat president Trump toch al eigenlijk niet graag leest.

Hoe dan ook, het levert Trump in ieder geval wel presidentiële plaatjes op, zo achter dit bijzondere bureau. Dat dan weer wel.

Bijzondere meubelen: The Resolute Desk was last modified: mei 26th, 2022 by Kim Sneijder