Charles Ray Eames: speels en gedurfd

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Charles Ray EamesCharles Ray Eames ontwierp designmeubels die in bijna ieder huis een plek kunnen vinden. Bijvoorbeeld de wereldberoemde olifant van het echtpaar Charles & Ray Eames. Tegenwoordig is de olifant in plastic verkrijgbaar en daardoor nog steviger geworden. Het is een speels ontworpen kinderstoel die niet alleen gebruikt kan worden om op te zitten, maar ook om mee te spelen.

Speelse ontwerpen van Charles Ray Eames

Veel ontwerpen van Charles Ray Eames zijn aan speelse elementen te herkennen. Naast het functionele of het stijlvolle, is dat speelse element waarschijnlijk het kenmerk van deze ontwerpen.
Design, comfort, opvallend en stuk voor stuk mooi, zo zou u de Charles Ray Eames collectie kunnen omschrijven. Het uitgangspunt was om van iets nuttigs iets moois te maken. Iedere liefhebber van design zal het er mee eens zijn dat hij daar in geslaagd zijn. De vaak zeer herkenbare en tegelijkertijd zo anders zijnde ontwerpen, nodigen uit om gebruikt te worden. Ze zijn alles behalve statisch, ze zijn in al hun beweging aanwezig.

Inrichten met Charles Ray Eames

Een inrichting is iets persoonlijks. Waar de een kiest voor het drukke of het frivole, zal de ander voor de eenvoud kiezen. De kunst is om die eenvoud zo gestalte te geven dat het spannend en uitnodigend wordt. Zoals de leren bureaustoelen van Charles Ray Eames, gemaakt van verchroomd staal en leer. Deze zien ze er schitterend uit. Tegelijkertijd laten ze letterlijk zien hoe comfortabel ze zijn, dagen ze uit om plaats te nemen, en laten ze merken dat ze iets bieden wat iedereen zoekt, namelijk zonder problemen urenlang heerlijk kunnen zitten. Ontspannen zitten.

Uitdagend

Dit geldt net zo zeer voor de tafelstoelen of de op bioscoopstoelen gebaseerde Tandem of Traverse. Waar de Tandem in een mooi ingerichte woonkamer zeker een kroonjuweel kan worden, zal de Traverse eerder geschikt zijn voor een wachtkamer. Toch hebben ze iets gemeen, namelijk de uitnodiging, of misschien wel uitdaging, om plaats te nemen en te proberen hoe het zit.

Durf

Wie durft een gewone zitstoel op gebogen latten als kleine schommelstoel in zijn woonkamer te plaatsen? Ver weg van alles wat klassiek als schommelstoel bekend is? Zo zou je de ontwerpen van Charles Rae Eames kunnen omschrijven. Direct herkenbaar en toch anders, uitdagend, comfort uitstralend en mooi. Of misschien is bijzonder beter. Typisch iets voor de mens die er van houdt anders te zijn. Die er van houdt te genieten van schoonheid in eenvoud. Voor hen zijn de ontwerpen van Charles Rae Eames gemaakt.

 

Charles Ray Eames: speels en gedurfd was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *