Meubel ontwerpers en hun ontwerpen

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Een meubelontwerper heeft een prachtig beroep, iets speciaals zoals Rietveld ons leerde. Nog steeds zijn zijn ontwerpen de basis voor velen om hun ideeën op te bouwen. Een andere bekende Nederlandse ontwerper uit de huidige tijd is Piet Hein Eek die met zijn sloophouten kasten en later ook met meubels de wereld verraste. Hij heeft niet alleen de markt veroverd. Ook hij is een inspiratiebron geworden.

Tijdloos zoals Rolf Benz wereld beroemd als meubel ontwerper

De Duitse meubelontwerper Rolf Benz is niet alleen wereldberoemd, hij heeft ook maatstaven gezet voor een geheel nieuwe manier van denken. Strak, functioneel, modernistisch en vooral nihilistisch. Hij heeft, samen met de Fransman Philippe Starck, de meubelwereld op zijn kop gezet. Geen frivoliteiten, geen landleven of natuurlijke vormen, maar denkend vanuit pure perfectie en schoonheid.
In Nederland zien we soortgelijk werk bij Willem Gispen die de gelijknamige stoelen ontwierp en perfectioneerde. Het zijn eenvoudige, oersterke meubels die voldeden aan de verwachtingen tijdens de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Zij designs bleken blijvertjes en je vindt ze nu over de hele wereld terug. Niet alleen in kantoormeubelen.

Sfeervol zoals Margriet Foolen of bijzonder als Aldo Bakker

Waar de een zich uitermate happy voelt in een strak gemeubileerde omgeving, heeft de ander meer flair en sfeer nodig. Zoals de sloophouten meubels van Eek of de speelse ontwerpen van Margriet Foolen. Bij haar zijn de basiselementen van Han Pieck terug te vinden. Uitgangspunt is dat meubels ook grappig en leuk mogen zijn. Dat ze warmte en stijl mogen bieden.
Totaal anders ziet de wereld van Aldo Bakker eruit. Voor hem mag de wereld de kamer binnenstromen. Zijn ontwerpen zijn zo creatief en bijzonder dat ze zouden misstaan in een doorsnee Nederlandse huiskamer. Ze vragen om een omgeving waarin je opgaat en waarin je je meer buiten dan binnen waant. Zijn ontwerpen laten de grilligheid van de natuur, van de wereld, heel duidelijk zijn. Overigens in al haar schoonheid.

meubel ontwerperVerfrissend zoals Hella Jongerius of Kiki van Eijk

Als er een meubelontwerper is die niet alleen verrast, maar vooral verfrissend is, dan is het Hella Jongerius wel. Haar bijzondere ideeën roepen een glimlach op, zorgen er voor dat jouw aandacht getrokken wordt en dat je er naar toe moet. Als een soort magneet die te sterk is om te weerstaan. Bij haar gaat het niet om de perfectie maar om dat ‘andere’. Dat overigens wel degelijk perfect afgewerkt is.
Of neem Kiki van Eijk. Jong, anders, opvallend, met een volledige nieuwe kijk en tegelijkertijd zo vanzelfsprekend in haar ontwerpen. Meer dan de moeite waard.

 

Meubel ontwerpers en hun ontwerpen was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *