De beste Nederlandse meubelontwerpers

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Meubelontwerpers uit Nederland

Voor ontwikkelingen op het gebied van meubels en design kijken we vaak al snel naar het buitenland. Daar gebeuren natuurlijk veel interessante dingen, maar ook in ons eigen land zijn er genoeg getalenteerde meubelontwerpers. Daarom kijken we in dit artikel eens naar de meest bijzondere ontwerpers van meubelen uit Nederland. Natuurlijk met grote namen uit het verleden, maar ook met tips voor de toonaangevende meubelontwerpers van morgen.

1. Willem Hendrik Gispen

De in Amsterdam geboren Willem Hendrik Gispen is vooral bekend geworden door zijn bijzonder vormgegeven stoelen. Nadat hij in 1916 zonder diploma de Rotterdamse Kunstacademie verliet, begon hij in diezelfde stad zijn eigen smederij. Al snel raakte hij steeds meer beïnvloed door de Nederlandse kunstbeweging De Stijl, die verschillende iconische ontwerpen op het gebied van stoelen, lampen en kapstokken opleverde.

meubel ontwerpers2. Gerrit Rietveld

Met zelfs een kunstacademie naar hem vernoemd, geldt Gerrit Rietveld absoluut als één van de belangrijkste meubelontwerpers uit de Nederlandse geschiedenis. Net als Gispen was Rietveld een aanhanger van De Stijl en zelfs mede verantwoordelijk voor het Nieuwe Bouwen, wat later uit zou groeien tot een internationaal omarmde bouwstijl. Als meubelontwerper bedacht hij dressoirs, tv-meubelen en vooral stoelen, waarvan de Rood-blauwe stoel misschien wel het meest bekende voorbeeld is.

3. Jan des Bouvrie

Een van de meest bekende Nederlandse meubelontwerpers van de laatste decennia is Jan des Bouvrie. Door zijn optredens op televisie en in andere media wordt hij soms als wat te commercieel gezien, maar feit is dat hij oog voor smaakvol design onder de aandacht heeft weten te brengen bij een groot publiek. Zijn stijl kenmerkt zich door veel ruimte voor licht en strakke lijnen. Tegenwoordig is Des Bouvrie ook als speciaal hoogleraar verbonden aan enkele designopleidingen.

4. Studio Job

Job Smeets en Nynke Tynagel zijn eigenlijk meer dan alleen meubelmakers, hun ontwerpen zijn complete kunstwerken. Het duo beperkt zich dan ook niet alleen tot het ontwerpen van meubelen, maar laat zijn visie net zo makkelijk los op beeldhouwwerken, auto’s en theedoeken. De afgelopen jaren heeft Studio Job een indrukwekkende lijst van prijzen, onderscheidingen en awards opgebouwd.

5. Piet Hein Eek

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het gebruik van organische materialen of het hergebruiken van afgedankte onderdelen en elementen. Deze trend is door Piet Hein Eek ondertussen tot een hoger niveau getild en ontstijgt daarmee elke modegrill. Zijn ontwerpen zijn ondertussen ook tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Groninger Museum. In onderstaande video ziet u hoe de werkwijze van Piet Hein Eek er in de dagelijkse praktijk uitziet:

Zijn er nog meubelontwerpers die volgens u een plek op deze pagina verdienen of heeft u een tip voor bijzonder nieuw talent? U kunt uw reactie hieronder achterlaten, we horen graag van u!

 

De beste Nederlandse meubelontwerpers was last modified: januari 11th, 2023 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *