Juiste maten voor meubels

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Bij het ontwikkelen van meubels, wordt door de ontwerper rekening gehouden met de menselijke maten. Bestaat er een gemiddeld mens? Eigenlijk niet. Het is dan ook voor een ontwerper ontzettend moeilijk, en eigenlijk onmogelijk, om een meubelstuk te maken dat voor iedere consument prima voldoet.

Bepalen van de juiste maten

Een ontwerper moet rekening houden met een aantal factoren. De meubels moeten voor een groot deel van de mensheid geschikt kunnen zijn vanwege het commercieel belang. Om een meubel betaalbaar te houden voor de gemiddelde consument, zal de ontwerper rekening moeten houden met standaardmaten van de materialen die gebruikt worden. Dit om te voorkomen dat er teveel verspilling van materialen ontstaat. Daarnaast zal hij een bepaald type mens voor ogen moeten houden die het meubel gaat aanschaffen.

Dined tabellen voor de ontwerper

Om tot een goede afweging te komen ten aanzien van welke maten het ontwerp zal krijgen, kan een ontwerper de dined tabellen raadplegen. Dit is een ontzettend grote database van de T.U. in Delft met menselijke maten. Omdat er geen gemiddeld mens bestaat, kan hij hier niet de maten klakkeloos overnemen. Wat wel kan is dat de ontwerper kan zien wat de zithoogte is waar het grootste deel van zijn doelgroep prettig op kan zitten.

ontwerperDe beste afmetingen voor een bank bestaan niet, want ieder mens is verschillend. Toch willen mensen, die een nieuw bankstel gaan kopen, een handvat hebben. De vraag naar afgmetingen wordt dan ook vaak gesteld. Als uitgangspositie adviseer ik dan altijd de volgende afmetingen.

Zithoogte

De zithoogte die voor de meeste mensen comfortabel is, is 40 cm hoog bij een hard zitcomfort. Hoe zachter de kussens des te hoger de bank zou moeten zijn.

Armleuning

De armleuning van een bank kunt u het beste niet te hoog nemen. Vanaf de bovenkant zitting gemeten is 25 cm de ideale maat. Heeft de bank een heel zacht zitcomfort dan mag de leuning ook lager zijn.

Zitdiepte

Zitdiepte van een bank is wat lastiger omdat hier ook een persoonlijke voorkeur meespeelt. Als aanknopingspunt kunt u uitgaan van minimaal 46 cm voor een actieve zit. Wilt u liever wat meer op een bank hangen, kies dan voor een wat diepere zit.

Bankstel op maat laten maken of laten aanpassen

Stel u bent bovengemiddeld zwaar, klein of lang. Misschien heeft u een lichamelijke beperking of is er een andere reden waarom u nooit een bankstel vindt dat voor u goed zit. In dat geval is het op maat laten maken van een bank de beste optie. Helaas wel de optie die veel geld kost. In tweede instantie kunt u een bestaande bank ook laten aanpassen om uw zitcomfort te verbeteren. Kosten zijn dan een stuk lager als een maatwerk bankstel.

Op maat maken of aanpassen, wij kunnen het allebei.

Vraag geheel gratis naar de mogelijkheden, We nemen z.s.m contact met u op.

 

Juiste maten voor meubels was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Juiste maten voor meubels”
2 comments to “Juiste maten voor meubels”
 1. De tabel op de website die de zitdiepte en andere maten weergeeft bij specifieke lengtematen begint bij een lengte van 165 cm. Ouderen zijn vaak veel kleiner. Is er ook een tabel voor kleinere mensen?
  En hoe zorg je voor de juiste breedte van stoel als je voor iemand anders een stoel koopt?

  • Dat zou inderdaad handig zijn maar voor zover ik weet zijn er geen tabels voor kleinere mensen.
   Wat betreft uw tweede vraag zou ik zeggen, meet het op. Ga op een harde bank zitten en zet een
   markering aan beide zijde van die persoon. Vervolgens opmeten en u weet de breedte maat. Hou circa
   2 cm extra ruimte aan beide kanten. Dus is het 50 cm dan wordt het 54 cm. Wil diegene graag een sierkussen
   in de stoel vergeet dat niet mee te rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *