Piet Hein Eek: een icoon van Dutch design

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Piet Hein Eek (1967) is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Ook mensen die niet thuis zijn in de Nederlandse designwereld, zijn bekend met werken van zijn hand. Zijn iconische sloophouten kast inspireerde tal van imitaties en zorgde voor een ware revival in het gebruik van oud hout.

Eenvoudig en sober

Piet Hein Eek studeerde in 1992 af aan de Design Academy in Eindhoven. De sloophouten kast was zijn afstudeerproject. Deze kast zette direct de toon voor zijn kenmerkende visie en werkwijze. In de jaren negentig en daarna, in eerste instantie een tijd van overdaad, kiest hij voortdurend voor eenvoudige materialen en een sobere vormgeving.

piet hein eekNiet weg willen gooien

De ontwerper borduurt het liefst niet verder op eerdere successen, maar heeft een voorkeur voor het ontdekken van nieuwe materialen, vormen en toepassingen. Toch passen zijn recente ontwerpen naadloos bij zijn eerdere werk. De boomstamstoelen en de crisiskast (geheel gemaakt van plaatmateriaal) zijn nieuwe uitwerkingen van zijn blijvende visie. In zijn eigen woorden gaat het om “standvastig niet weg willen gooien.”. Piet Hein Eek neemt het materiaal zoals het is en doet er het liefst zo min mogelijk aan. Zo krijgt het materiaal de hoofdrol in het eindproduct.

Niet alleen ontwerper

Zelf geeft hij aan niet puur als ontwerper te willen werken. Naast het ontwerp neemt Eek met zijn bedrijf ook in toenemende mate de productie, distributie en verkoop van zijn eigen producten in eigen hand. Hoewel hout en houtproducten een hoofdrol blijven spelen in zijn ontwerpen, experimenteerde Eek de afgelopen jaren ook met andere materialen. Zo ontwierp hij in opdracht van Douwe Egberts een servies geïnspireerd op het traditioneel Delfts blauw. Ook glas en keramiek keren regelmatig terug in zijn werk.

Piet Hein Eek en Wehkamp

Piet Hein Eek ontwikkelde zich de afgelopen jaren bijzonder breed. Veel van zijn werk is te zien in musea en op tentoonstellingen. Hij werkt nog steeds in opdracht en ontwerpt unieke stukken. De laatste jaren ontwerpt hij ook collecties voor de massa. In 2011 ontwierp Eek zelfs een collectie voor Wehkamp met demontabele meubelen, die verzonden konden worden in een platte doos.
Piet Hein Eek woont en werkt in Geldrop, samen met zijn partner Rob Ruijgrok. Zijn werkplaats is te bezoeken. Een aantal van zijn ontwerpen kan daar ook direct aangeschaft worden.

 

Piet Hein Eek: een icoon van Dutch design was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
One comment to “Piet Hein Eek: een icoon van Dutch design”
One comment to “Piet Hein Eek: een icoon van Dutch design”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *