Puzzelstoel, wel is van gehoord?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Joris Laarman, is behalve een fantastische ontwerper ook nog een geweldige uitvinder die misschien zijn tijd vooruit is. Laten we eens kijken naar een beroemd ontwerp van Joris Laarman: de puzzelstoel.

77 puzzelstukjes

De puzzelstoel is een ontwerp voor 3D printers. Het ontwerp bestaat uit 77 puzzelstukjes die je met een 3D printer kunt uitprinten. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een paar bezemstelen en je hebt een prachtige 3D stoel gemaakt.

Je hebt wel geduld nodig

Het 3D printen staat nog aan het begin van een hele nieuwe ontwikkeling in de industrie. Op het ogenblik duurt het uitprinten van de stoel circa tien dagen. Maar bijna elke week komt er weer een nieuwe 3D printer op de markt die nog beter en nog sneller is. Zelfs bij de Hema kun je al gebruik maken van een 3D printer. Of je dan een Puzzelstoel mag printen.. dat vraag ik me af.

Materiaal

Het materiaal (ABS) waarmee geprint kan worden is een poeder gemaakt van kunststof gemengd met een lichtgevoelige hars dat reageert op blauw licht. De 3D printer produceert hiervan een printdraad ook wel filament genoemd. Daarmee kan van alles worden geproduceerd zoals dus de Puzzelstoel van Laarman.

puzzelstoelDe Puzzelstoel is gratis

Het ontwerp van de Puzzelstoel is gratis te downloaden maar het maken van de Puzzelstoel is op dit ogenblik nog prijzig te noemen. Er is circa vijf kilo ABS nodig om één stoel te maken. Dat kwam neer op een kleine 2100 euro per stoel. Wilt u een Puzzelstoel maken voor een leuke prijs? Dan moet u nog even wachten. De ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Het zou mij dan ook niet verbazen als iedereen straks een Puzzelstoel kan maken voor een hele schappelijke prijs. Het materiaal wordt steeds goedkoper, printapparaten worden steeds goedkoper. Op dit ogenblik kost een Puzzelstoel nog circa 800 euro.

Recyclen

Het allermooiste van de Puzzelstoel is dat hij recyclebaar is. Stel dat je na verloop van tijd genoeg heb van dit prachtige ontwerp. Dan haal de stukjes uit elkaar, gooi ze in een soort grote blender en vermaal het tot granulaat, om vervolgens er weer iets anders van te maken. Bedenk ook dat we door het ontwikkelen van 3D meubels het milieu flink kunnen ontlasten.

3D meubels zijn de toekomst

De voordelen van het printen van 3D meubels zijn groot. Ontwerpers zijn minder gebonden aan technische mogelijkheden. Creativiteit en vormgeving kan onbeperkt zijn loop hebben. Waarschijnlijk dat u nu nog denkt: ‘Wat moet ik er mee?’ Maar het is net als internet: 25 jaar geleden kon u ook niet bedenken dat het internet zo belangrijk zou worden als het nu is. Wanneer we twintig jaar verder zijn zal Ikea alleen nog maar meubelontwerpen verkopen die u thuis kunt uitprinten. En dan weet u dat de Puzzelstoel het eerste gratis te downloaden ontwerp was. Beschikbaar gesteld en ontworpen door Joris Laarman.

Ik blijf het 3D printen dan ook met veel enthousiasme volgen en U?

 

Puzzelstoel, wel is van gehoord? was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *