Willem Hendrik Gispen, de Industriële ontwerper

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Willem Hendrik Gispen, de industriële ontwerperGispen is een bekende naam als we het hebben over interieurinrichting en design. Gispen is de merknaam die werd gebruikt door Willem Hendrik Gispen (1890-1981). Hij is één van de eerste industriële ontwerpers die ons land kende. Hij was buitengewoon succesvol als ontwerper. Ook nu nog staat de naam Gispen synoniem voor modern inrichten en zijn zijn ontwerpen nog vaak heel bepalend voor het interieur van onze woningen, kantoren en andere projecten.

Willem Hendrik Gispen de Industriële ontwerperHet Nieuwe Bouwen

De naam Gispen is ook onlosmakelijk verbonden met van het ‘Nieuwe Bouwen’ en met de moderniteit in Nederland, waarin Gispen, samen met legendes als Gerrit Rietveld, Marcel Breuer en Le Corbusie, voortrekker van de nieuwe zakelijkheid was.

Modern, strak en ook nog functioneel

Zijn moderne en strakke meubelen, lampen en accessoires zijn uiterst functioneel ontworpen. Willem Hendrik Gispen was wars van iedere opsmuk, mede daarom zijn zijn ontwerpen uitstekend bruikbaar. Bovendien waren zijn ontwerpen vaak zo ontworpen, dat ze uitstekend geschikt waren om in serie te produceren.

In 1929 startte Willem Hendrik dan ook Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking NV. Dit was de eerste fabriek in Nederland waar stalen buismeubilair in serie werd gefabriceerd. Veel van zijn toen al beroemde stalen buismeubels zijn tegenwoordig absolute klassiekers.

Gebruik maken van technische vondsten

De achterpootloze stoel van Gispen is een heel herkenbaar model dat tegenwoordig nog een bron van inspiratie is voor andere meubelfabrikanten. Willem Hendrik Gispen maakte wel vaker handig gebruik van dergelijke technische vondsten en werd dan ook wel eens van plagiaat beschuldigd. Bij de eerste stalen buismeubelen van Gispen paste Willem Hendrik Gispen vormvondsten van anderen vakkundig op geheel eigen wijze toe. Het vernieuwen van een al bestaand product komt tegenwoordig veel vaker voor. Nu noemen we het vaak ‘styling’. Gispen heeft zich overigens niet alleen op puur technische vindingen toegelegd. Veel van zijn producten zijn in technisch opzicht ook redelijk eenvoudig.

Bestsellers van Willem Hendrik Gispen

Het aantal bestsellers dat Gispen heeft ontworpen en geproduceerd is groot. De bekendste ontwerpen zijn de stoelen genaamd ‘101’ en ‘201’ die vele jaren en in grote aantallen zijn geproduceerd én nagemaakt. Dat geldt ook voor fauteuil ‘412’, die overigens weer in productie genomen is. Zij worden authentiek gereproduceerd, conform het originele design en met de oorspronkelijke materialen zoals bijvoorbeeld bakeliet.
De Gispen klassiekers zijn te koop via Gispen The Store www.gispenthestore.nl

 

Willem Hendrik Gispen, de Industriële ontwerper was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *