Bijzonder vulmateriaal

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

vulmateriaalWat nu bijzonder is, was vroeger heel normaal. Eerlijk gezegd waren de gebruikte vulmaterialen vroeger zelfs beter. Meubels werden toen gemaakt om een leven lang mee te gaan. Tegenwoordig hoeft een bankstel alleen maar de garantieperiode te overleven om vervolgens vervangen te worden voor een nieuw bankstel.

Vulmateriaal

Vulmateriaal dat vroeger of tegenwoordig bij klassieke meubelstoffering wordt gebruikt, is bedoeld als afwerking tussen de springveren en de eindstoffering.

Als basis worden jute singels gebruikt waarop een pakket van springveren wordt vastgezet. De springveren worden gekoppeld met een koppeltouw waarover een verenlinnen wordt gespannen en vastgezet met een kleine festonsteek. Nu kunnen er twee bijzondere vulmaterialen worden gebruikt namelijk crin of paardenhaar.

Plantaardige vezels

De eigenschappen van plantaardige vezels zijn:

  • Plantaardige vezels absorberen vocht uit de omgeving.
  • Voelt vaak wat houterig aan en kan breken.
  • Sommige vezels zijn erg zacht zoals sisal of manilla.
  • Veroorzaakt een krakend geluid zoals cocos.

Crin

Van een dwergpalm voornamelijk uit Noord Afrika, wordt het blad eerst gedroogd en vervolgens zeer fijn versneden. Hierdoor gaat het krullen en kan het gebruikt worden als afwerking van klassieke springveren. Crin vegetal zoals het eigenlijk heet, staat bekend als crin. Het crin is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten.

Zoals extra fijn, superieur of medio. De kleur van Crin is meestal lichtgroen tot blond maar het kan ook geverfd worden met een zwarte aniline verf. Reden om geverfd crin te gebruiken is ter voorkoming van crinluis.

Gestept crin

Gestept crin is niets anders dan crin vegetal maar dan machinaal vastgezet op een jute onderlaag. Dit wordt ook gedaan met sisal of kokos. Het is makkelijker te verwerken voor een meubelstoffeerder en wordt gebruikt als afdeklaag voor interieurvering.

Edelfiber

Edelfiber is een fijne cocosvezel. Het wordt minder gebruikt omdat het tijdens gebruik kan kraken. Maar het heeft wel een goede ‘sprong’ zoals stoffeerders zeggen. Dit betekent niet anders dan: een goede veerkracht.

Dierlijke vezels

Paardenhaar

Een eerste klas vulmateriaal is zuiver paardenhaar. Afhankelijk van de kleur en lengte wordt de handelswaarde bepaald. Wit paardenhaar is het duurste vulmateriaal dat er te koop is en uitstekend geschikt om oneffenheden in de vulling te pikeren (uit te vullen).

Koe, geiten en varkenshaar

Paardenhaar is erg duur. Om die reden kan het paardenhaar worden gemengd met koe-, geiten- of varkenshaar. In sommige gevallen wordt het zelfs gemengd met plantaardige of synthetische vezels.

 

Bijzonder vulmateriaal was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *