Craquelé in uw leren bankstel?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

craqueléCraquelé zijn kleine barstjes en scheurtjes voornamelijk in de toplaag van het leer. De barstjes en scheurtjes ontstaan vanzelf door veroudering, uitdroging en verkeerd onderhoud.

Ontstaan van craquelé

Na verloop van tijd kan het leer van uw bankstel zonder juiste reiniging en bescherming door onzichtbaar huid- en transpiratievocht craquelé gaan vertonen. Craquelé ontstaat voornamelijk door uitdroging van het leer. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: te droge omgeving, onvoldoende onderhoud, agressieve reinigingsmiddelen maar ook medicijngebruik en mechanische slijtage kan een oorzaak zijn.

Mechanische slijtage

Wanneer de vulling zachter wordt en het leer meer plooivorming gaat vormen, kan door het gebruik de plooien over elkaar heen gaan schuren. Hierdoor gaat de toplaag schrijnen en ontstaan er beschadigingen in de toplaag.

Juist onderhoud van uw leren bankstel

Juist onderhoud van uw leren meubels doet u met de juiste producten. Voor de vele verschillende soorten leer zijn er specifieke onderhoudsproducten op de markt. Laat u zich dan ook goed adviseren. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en het gebruik van uw leren meubels, moet het onderhoud hierop aangepast worden. Bij sommige huishoudens is het nodig om elke twee maanden de bankstel grondig te reinigen bij andere huishoudens is een keer per jaar voldoende. Gemiddeld kunt u drie keer per jaar aanhouden. Bij elke reinigingsbeurt reinigt u eerst het bankstel en brengt dan pas een nieuwe beschermlaag aan.

Voorkom uitdroging

Leer is een natuurproduct en gevoelig voor uitdroging. Probeer de relatieve luchtvochtigheid in balans te houden en pleeg met enige regelmaat onderhoud. Plaats uw leren meubels niet dicht bij een warmtebron zoals verwarming of bij het raam.

De meeste nieuwbouw huizen zijn goed verwarmd en geïsoleerd waardoor de relatieve vochtigheid laag is. De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. Een goede relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Het probleem aanpakken door de ramen open te zetten, heeft geen zin. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt.

Medicijn gebruik

Sommige mensen gebruiken medicijnen. Hierdoor kan de zuurgraad van transpiratievocht een oorzaak zijn van voortijdige craquelé en aantasting van het leer. U kunt daar niets aan doen maar leder is dan zeker geen geschikte keuze als bekleding van uw zitmeubels.

Tips om craquelé te voorkomen:

  • Gebruik een leerproduct dat geschikt is voor het juiste leertype
  • Hang waterbakjes aan de verwarming.
  • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
  • Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
  • Lucht uw huis voldoende.
  • Het plaatsen van een luchtbevochtiger
  • Plaats een mooi aquarium

Oplossing voor zitmeubels met craquelé

Craquelé zal uiteindelijk de oorzaak zijn van het scheuren van het leder vooral op de zitplaatsen. U kunt het proces zoveel mogelijk uitstellen door het laten verwijderen van teveel plooivorming. Om het effect optisch gezien te verbeteren kunt u uw zitmeubels een kleurbehandeling laten geven. Ik geef hier bewust niet het advies om de bank te laten verven. Door de schade in de toplaag zal het leder vetten en vuil opnemen. Dit is voor het verven niet voldoende te verwijderen. Wordt hierover heen geverfd, dan zal in veel gevallen de nieuw aangebrachte verflaag na een paar jaar loslaten. De verf gaat als het ware drijven op het vuil en vet dat nog in het leer zit. U zult dan zien dat de verflaag zal gaan bladderen.

Daarnaast zal het leer optisch gezien een mooi resultaat geven maar onder de verf laag zit nog steeds het craquelé, waardoor de kans groot is dat het leer uiteindelijk toch zal gaan scheuren.

Omdat craquelé voornamelijk voorkomt op de zitplaatsen en armleuningen kunt u beter kiezen voor een duurzamer alternatief. Een duurzamer alternatief is het laten vervangen van het leer op de zitplaatsen. Hierdoor kunnen uw leren zitmeubels weer jaren mee en heeft u voor een duurzame oplossing gekozen.

Wilt u meer weten?

 

Craquelé in uw leren bankstel? was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl