Ecoleder vs. Leder vs. Onderhoud

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Ecoleder wordt vaak als goedkoper alternatief voor gewoon leder aangeboden. De voordelen van ecoleder worden dan opgenoemd om u over te halen om toch maar een bank van ecoleder te kopen. Maar doet u daar goed aan. We gaan het hier voor u ontrafelen zodat u een onafhankelijk goed advies krijgt zodat u een weloverwogen keuze kan maken.

Ecoleder, wat is dat eigenlijk

Ecoleder wordt hoofdzakelijk gemaakt van leder restanten. Kort uitgelegd worden deze restanten worden vermalen tot pulp vermengt met lijm en op een rol uitgewalst. Vervolgens wordt er op het bewerkte leder een laag van polyester microvezels gelijmd waardoor je een soort kruising krijgt tussen stof en afval leder. Vaak in de verhouding circa 30% polyester en 70% vermalen afval leder.

Waarom de naam Ecoleder

Omdat restanten afvalleder op deze manier worden gebruikt i.p.v. weggegooid. Is er een mooie pakkende naam bedacht “Ecoleder” maar ik heb ook wel eens micro leder gehoord of Rodeo leder.
Vaak wordt nog gesuggereerd dat er bekleding van oude banken is gebruikt om de microvezels te maken. Maar wanneer u wel eens de bekleding van een oude bank heeft verwijderd. Denkt u waarschijnlijk direct dat dit een fabel is en u heeft nog gelijk ook. Geloof dus zeker niet alles wat een winkelier tegen u zegt.

Schoonmaken vs Leder vs Eco leder

Makkelijk schoonmaken van Ecoleder t.o.v. gewoon leder. Wist u dat er heel veel verschillende soorten leder bestaat. Althans verschillend in de zin van verschillend afgewerkt want meubelleder wordt bijna altijd van koeienhuiden gemaakt. Wat dus ook betekent dat je niet kunt zeggen dat Ecoleder makkelijker is schoon te maken dan gewoon leder. Want met welk gewoon leder vergelijk je het ecoleder dan? Denk dat je Ecoleder hebt best kunt vergelijken met een microvezel stof. Ook microvezel moet worden schoongemaakt en onderhouden. Ook microvezelstof kan slijten.

Huisdieren vs Leder vs Eco leder

Mensen met huisdieren wordt tegenwoordig ook aangeraden om ecoleder te nemen. Omdat het makkelijker in onderhoud is dan gewoon leder. Maar met welk gewoon leder is die vergelijking dan gemaakt. Ik denk dat een normale kat zowel ecoleder als “gewoon” leder aan flarden weet te krabben. Een hond zal op zowel ecoleder als “gewoon” leder zwarte huidvlekken achterlaten. En als een hond gaat graven in een bank dan zal dat zowel op Ecoleder als gewoon leder een ramp zijn. Dus ecoleder prima geschikt voor huisdieren, iedergeval niet geschikt voor mijn huisdieren.

Vocht en Eco leder

Er wordt ook gezegd dat ecoleder geen vocht doorlaat in tegenstelling tot “gewoon leder”. Welke vergelijking maken we dan weer. Over welk leder wordt er dan gesproken in dit vergelijk. Erg kort door de bocht en een blogschrijver verteld die onzin weer door en een andere blogschrijver neemt dat weer klakkeloos over. Waardoor de consument steeds verkeerd wordt geïnformeerd. Waarom is het überhaupt belangrijk of Ecoleder wel of geen vocht doorlaat?

Onderhoud en reinigen

Verschil in onderhoud is dat leder onderhouden moet worden. Gereinigd en voorzien van een onderhoudsmiddel. Voordeel daarvan is dat het leder op de lange duur mooier blijft qua uitstraling. Maar ecoleder moet regelmatig worden ontdaan van stof en zand. Vooral los vuil zoals stof en zand kan slijtageplekken veroorzaken op het ecoleder. Leder heeft dat probleem ook alleen zal zand en stof direct worden gezien en worden schoongemaakt. Waardoor leder dan ook een langere levensduur heeft dan ecoleder. Heb je een vlek op leder dan kun je het vaak nog makkelijk opnemen met een doek. Bij Ecoleder mag je echt niet wrijven anders krijg je kale plekken in je bekleding.

Levensduur van Eco leder

Wanneer je kijkt op de vele klachten sites zoals radar of klachtenkompas etc. Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar. Dat heb ik bij leder nog nooit meegemaakt.

Nog een vreemd argument om Ecoleder te kopen

Een ander argument om eco leder te kopen is dat er op eco leder geen oneffenheden te zien zijn en op een echte huid wel.
Oneffenheden op een lederhuid zijn er bijna niet. Europese koeien komen amper nog buiten en worden daardoor ook nauwelijks blootgesteld aan prikkeldraad, insecten etc die de huid kunnen beschadigen en daardoor littekens kunnen achterlaten. Daarnaast wordt het meeste leder afgewerkt en kunstmatig voorzien van een huidnerf waardoor oneffenheden nauwelijks of niet zichtbaar zijn.
Bij niet afgedekte leder soorten zul je wel oneffenheden kunnen zien. Maar dat is vaak ook weer de charme van de bank en het echte ruige leder. Dus is dat wel een argument om wel of geen eco leder te kopen?

Welke bekleding moet ik dan kiezen met huisdieren

Welk materiaal adviseert u met huisdieren. Een vraag die mij veel gesteld wordt.
Ik zeg dan dat geen enkel materiaal huisdierproof is. Een kat krabt alles stuk en een hond bijt alles stuk.
Koop dan ook een goedkope bank die je na een jaar weer kan vernieuwen. Zeker wanneer je je huisdieren niet onder controle kan of wil houden. Niet erg milieuvriendelijk maar wel het meest eerlijke antwoord.

Wil je toch iets mooiers en je zegt mijn huisdieren vernielen niet de boel. Neem dan afgedekt nerfleder. Dit leder wordt voorzien van een dikke verflaag waar met een wals een valse print is in gewalst. Neem ook een donkere kleur zodat huisdieren die op de bank liggen geen zichtbare huidvetten achterlaten. Vooral honden hebben een sterk huidvet wat op een leren bank achterblijft. Maar ook spijkerbroeken of kleurtransfers van kleedjes verkleuren het leder. Neem dus om dezelfde reden als met huisdieren bij voorkeur geen lichte kleur. En om dezelfde reden gebruik geen kleedjes want ook die kunnen kleur afgeven op een bank.

Wat is de conclusie

De vraag is natuurlijk met welk materiaal blijven mijn meubels waarschijnlijk het langst mooi. Afgedekt semi aniline nerfleder blijft het langst mooi. Is er schade dan is dat makkelijk op te lossen door MeubelVisie bijvoorbeeld. Sterk beschadigde delen kunnen over het algemeen zonder problemen worden vervangen. Kleinere schades kunnen worden gemaakt en vaak bij u thuis. Door de bank zelf goed te onderhouden kunt u een hele lange tijd met uw meubels doen. Eco leder zou niet mijn keuze zijn. Maar dat had u ondertussen al begrepen.

Succes met de aanschaf van je nieuwe bank.
En zijn er vragen, stel ze gerust.

Ecoleder vs. Leder vs. Onderhoud was last modified: november 11th, 2019 by KijkopMeubelen.nl