Grenen

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

grenenGrenen is afkomstig van naaldhout. Het wordt veel gebruikt in de meubelindustrie.

Het meest gebruikte naaldhout komt met name uit Amerika. Het hout is fraai omdat er minder knoesten in dit grenenhout voorkomen. Ikea daarentegen maakt meer gebruik van Europees grenenhout.

Grenenhout kan voor de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Leuk om te weten is dat in mijnen veel grenen werd toegepast, omdat het hout enorm begon te kraken voordat een mijn in ging storten. De mijnwerkers kregen daardoor een voorsprong en konden zo snel de mijnen uit vluchten.

Grenenhout bewerken

Als meubelhout kan grenen op verschillende manieren worden afgewerkt. De meest bekende manier is logen of lakken, maar er zijn tal van andere mogelijkheden. Minder bekend is waarschijnlijk het vergrijzen van grenen of afwerken met krijtverf.

Nadeel van grenenhout

Grenenhout is zeer zacht hout. Het beschadigt snel en heeft in korte tijd al butsen en deukjes. Dit is bijna onoverkomelijk ondanks dat er voorzichtig mee omgegaan wordt. Aan de andere kant geeft het ook de charme aan grenen meubelen.

Herstellen van deukjes en putjes

Wanneer u een deukje of buts in uw grenen meubels heeft, kunt u dat vaak eenvoudig zelf verwijderen. Omdat grenenhout een grove celstructuur heeft, kan door toevoeging van vocht een deukje ongedaan worden gemaakt.

Maak met een naald een aantal kleine gaatjes in de deuk. Vervolgens neemt u een vochtige witte doek. De vochtige doek legt u over de deuk heen. Nu kunt u met een strijkijzer de deuk uit het hout stomen. Wanneer u dit voor de eerste keer doet: even goed opletten dat u het strijkijzer niet te lang op de vochtige doek neerzet. En hou de doek ook vochtig. Afhankelijk van de grootte van de deuk, zult u de behandeling een aantal keren moeten herhalen. Dan pas is de deuk er helemaal uit.

Tip

Wilt u uw oude geloogde kast opnieuw afwerken? Hou er dan rekening mee dat geloogd grenen vaak is afgewerkt met was om er een antieke look aan te geven. Wanneer u de grenen kast een ander kleurtje wilt geven, moet u eerst de oude waslaag verwijderen. Dit kunt u doen met een ontvetter. Maar het kost veel tijd en je krijgt niet altijd alles eraf. Met een stoomreiniger smelt de was als ijs voor de zon. Hou wel voldoende schone doeken bij de hand om de oude waslaag weg te halen.

Heeft u een kleine schade die niet op te lossen is met stoom? Dan bestaan er ook handige reparatiesetjes om de reparatie zelf uit te voeren.

 

Grenen was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *