Hout en zonnebloemolie: geen geschikte combinatie

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Hout en zonnebloemolie: geen geschikte combinatieHouten meubelen bewerken, afwerken en behandelen gebeurt met verschillende soorten olie. Meubelmakers gebruiken daarvoor vaak hun eigen mengsel op basis van lijnolie, bijenwas, terpentijn, Tungolie (Chinese houtolie) of Carnaubawas en voegen daar eventueel aardpigment of citrusolie aan toe. Dat brengt doe-het-zelvers soms op het idee om zelf aan de slag te gaan met zonnebloemolie, olijfolie of slaolie. Maar hout behandelen met zonnebloemolie is écht geen goed idee!

Hout behandelen met zonnebloemolie: niet doen!

Misschien moet je je eerst eens afvragen waarom professionele meubelmakers geen gebruik maken van deze goedkopie oliesoorten. Dat is niet omdat ze nooit op het idee gekomen zijn, maar omdat de oliën niet geschikt zijn.

Een recept voor ellende

ZonnebloemDe belangrijkste reden waarom je hout behandelen met zonnebloemolie niet moet uitproberen, is de geur. Na een tijdje wordt je meubel namelijk erg vies en gaat het stinken. En alsof dat nog niet voldoende is, trekt zonnebloemolie erg diep in onbewerkt hout. Dat betekent dat je naderhand niet eventjes de olie kunt verwijderen wanneer ze gaat stinken.

Toch je eigen mengsel maken

Heb je toch zin om aan de slag te gaan met je eigen brouwsel? Probeer dan eerst de beproefde recepten van echte meubelmakers uit:

  • Voor een trage, duurzame droging: meng 1 deel Tungolie met 1 deel lijnolie. Het product droogt erg langzaam, maar zorgt voor een erg goede bescherming.
  • Voor een snelle droging: voeg 10% terpentijn toe aan de Tungolie en lijnolie. Daardoor droogt het product sneller, en bovendien vermindert de geur van de Tungolie.
  • Tegen verkleuring: neem zuivere Tungolie en voeg daar 10% camelia olie aan toe. Zo bekom je een product dat diep in het hout doordringt en Uv-licht filtert. Op die manier zullen je houten meubelen minder snel verkleuren.
  • Voor een glimmende afwerking: voeg een beetje Tungolie en terpentijn toe aan zuivere, gesmolten bijenwas. Smelt de was au bain-marie en voeg er de olie en terpentijn aan toe. Met dit product krijg je een mooie, glimmende afwerking én een heerlijke geur.
  • Voor meer glans: los 100 gram Carnaubawas en 200 gram zuivere bijenwas au bain-marie op in 600 ml terpentijn. Zorg dat alle ingrediënten goed gemend zijn.

Vrouw met haar duim omhoogJe ziet: er zijn mogelijkheden zat. Hopelijk wil je niet langer hout behandelen met zonnebloemolie en ga je eerst een van onze recepten uitproberen.

Heb je nog vragen of ken je nog een ander recept om hout te behandelen? Laat het ons zeker weten en neem contact met ons op!


Hout en zonnebloemolie: geen geschikte combinatie was last modified: november 15th, 2018 by KijkopMeubelen.nl
One comment to “Hout en zonnebloemolie: geen geschikte combinatie”
One comment to “Hout en zonnebloemolie: geen geschikte combinatie”
  1. Onzin als je het zonnebloem olie doet en je laat het buiten een paar dagen opdrogen is er niks aan de hand.
    Word heel mooi en stinkt alleen de eerste paar dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *