Houten meubels beschermen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

houten meubels beschermenHouten meubels bescherm je met de juiste onderhoudsmiddelen. Meubels van hout zijn duurzaam en geven ook een goede sfeer in het interieur, maar hebben wel onderhoud nodig.

Echt hout

Er is niets zo natuurlijk als hout. In de meubelindustrie vindt u voornamelijk houtsoorten van naald- en loofbomen uit Europese en Scandinavische landen. We kunnen deze soorten onderverdelen in snelle groeiers zoals grenen en vurenhout. Dat zijn de meestal zachtere houtsoorten. Daarnaast hebben we de trage groeiers zoals eikenhout en beukenhout. Dat zijn harde houtsoorten.

Ook uit tropische landen halen we meubelhout zoals teak en bangkirai.

Massief houten meubels gaan een leven lang mee

Massief hout is tegenwoordig erg kostbaar maar kan een leven lang meegaan. Daarnaast kun je in de loop der tijd de afwerking veranderen waardoor je weer een andere uitstraling krijgt. Bij meubels die gerestyled worden, zie je dat men voornamelijk massieve meubels gebruikt.

Plaatmateriaal

Tegenwoordig zie je vaker meubels van plaatmateriaal afgewerkt met een fineer- of kunststof laagje. Betrekkelijk nieuw zijn kunststof folies die steeds vaker worden gebruikt als afwerklaag. Plaatmateriaal zoals MDF of HDF worden vaak afgewerkt met een sterke dekkende laklaag.

Houten meubels beschermen

De levensduur van houten meubels is sterk afhankelijk van invloeden van de omgeving. Je kunt hierbij denken aan de temperatuur, UV straling en de luchtvochtigheid.

Ideaal is een temperatuur van circa 21 graden overdag en ’s nachts niet lager dan 14 graden.

De luchtvochtigheid mag schommelen tussen de 55% en 60%. Je kunt dat meten met een hygrometer. Vooral in moderne huizen zou een aquarium een goede invloed kunnen hebben op de luchtvochtigheid, maar wat waterbakjes aan de centrale verwarming helpen ook.

Tegen het verkleuren helpt een goede zonwering zoals vitrage, lamellen of jaloezieën.

Houten meubels beschermen

De bescherming van houten meubels begint met het juiste onderhoud. Afhankelijk van de afwerking van de houten meubels, wordt er meestal een olie of was gebruikt.

Olie geeft een mooie glans, maar gebruik niet teveel. Drie keer per jaar is meer dan voldoende.

Het gebruik van was geeft minder snel een verzadiging, toch is het altijd beter om eerst de oude olie of waslaag te reinigen met bijvoorbeeld een woodcleaner. Dit is een prima middel om houten meubels te behandelen. Daarna kun je weer een nieuwe was of olielaag opbrengen.

Er is een handige tip om te zien of een tafel opnieuw in de was gezet moet worden. Neem een droge doek en wrijf de tafel hiermee op. Komt de glansgraad weer terug, dan kun je het in de was zetten van de tafel nog even uitstellen.

Komt de glansgraad niet terug op de tafel, dan wordt het tijd om de oude waslaag te verwijderen en de tafel opnieuw in de was te zetten. Natuurlijk kun je hiervoor woodclean gebruiken maar er bestaat ook nog een oud trucje. Gebruik een sterk gezet potje thee. Laat dit afkoelen en wrijf hiermee de meubels in. Niet te nat maken en daarna weer goed droogmaken met een andere doek.

Voor onderhoud houten meubels zijn veel verschillende producten te koop.

Welke laklaag kiezen

De meest gebruikte meubellak is een nitro cellulose lak. Deze lak bevat veel vluchtige stoffen en is- als je daarmee moet werken – niet zo best voor je gezondheid. Voor een mooie afwerking is een poreuze laklaag de beste keuze. Vandaar ook dat de meeste meubellakken ook poreus zijn. Nadeel is wel dat witte vlekken of kringen niet zo makkelijk te verwijderen zijn en schuren vaak nog de enige optie is.

Wanneer er gebruik gemaakt is van een niet poreuze laklaag, kun je de witte vlekken en kringen vaak verwijderen met een lakverzachter. De lak wordt dan voor een aantal uur wat weker waardoor de condensvorming kan vervliegen.

 

Houten meubels beschermen was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Houten meubels beschermen”
2 comments to “Houten meubels beschermen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *