Kersenhout – eigenschappen en onderhoud

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

kersenhoutKersenhout valt onder de duurdere houtsoorten die gebruikt worden in de meubelindustrie. Vanwege de hoge kosten wordt er vaak gebruik gemaakt van kersenfineer. Maar in de wat betere meubelzaken vindt u ook massief kersen. Hou wel rekening dat massief kersenhout kan werken. Een constante luchtvochtigheid van circa 55% zal uw meubels dan ook langer doen meegaan.

Bewerking

Vaak wordt kersen gepolitoerd, gebeitst of gevernist. Verder is het redelijk goed te buigen voor armleuningen van stoelen bijvoorbeeld.

Kleur

In tegenstelling wat veel mensen denken, hoeft kersenhout niet perse rood van kleur te zijn. De rode kleur van gelakt kersenhout, is aangebracht door voor het afwerken een rode pigmentlaag aan te brengen. Het is dus niet de natuurlijke kleur van kersen. Echt kersenhout kan in verschillende kleurnuances voorkomen van lichtbruin tot donker roodbruin.

Wil je de typische roodbruine kleur versterken? Dan kun je het meubel circa vier weken in het zonlicht zetten. Het hout zal dan naar donker roodbruin verkleuren. Op voorwaarde dat het meubel nog onbehandeld is.

Lichte plekken in het kersenhout

Wanneer je onbehandelde meubels hebt, kan het voorkomen dat er lichte delen in het hout te zien zijn. Dit is op zich geen klacht maar een product gebonden eigenschap. Omdat het een puur natuurproduct is kan het voorbeeld dat in de winkel staat, wel eens afwijken van het meubelstuk dat u in huis krijgt. Wil je dat voorkomen, vraag dan om het winkelmodel uit te laten leveren. In het begin kan het zijn dat lichte delen storend overkomen. Maar na verloop van tijd wordt het vanzelf iets donkerder.

Onderhoud van kersenhout

Afhankelijk van de afwerking van je meubels kun je gebruik maken van verschillende oliën. Er zijn zowel kleur oliën als transparante meubelolie te krijgen.

Wanneer je een kersen meubel overnieuw wilt oliën. Kun je voor het mooiste resultaat het meubelstuk eerst even licht opschuren met een fijn staalwolletje. Denk erom wel altijd met de nerf met schuren. Lees er alles over op “tafel in de olie zetten“. 

 

Kersenhout – eigenschappen en onderhoud was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
49 comments to “Kersenhout – eigenschappen en onderhoud”
49 comments to “Kersenhout – eigenschappen en onderhoud”
 1. Hallo,

  Hebben een massief kersenhouten salontafel gekocht die wat krasjes en was plekken vertoond

  De lak die erop zit is prima in orde alleen willen we alleen er een nieuwe krasvaste laklaag overeen zetten

  Graag hoor ik van u hoe te ontvetten en waarmee en welke krasvaste lak kan ik er overheen zetten ?

  hoor het graag

  Andre

 2. Ik lees uw instructie en ben in verwarring. Wij hebben een kersenhouten tafel in de olie. de tafel begint er slechter uit te zien: donkere plekken, daar waar altijd de krant wordt gelezen, uitgebeten vlekken, o.a. vanwege het gebruik van een schoonmaakspray door onze werkster (grrrr), etc. Ik heb inmiddels bij 2 bedrijven geïnformeerd omdat ik dacht dat de oplossing inderdaad zou zijn de tafel af te schuren en opnieuw in de olie te zetten. Zij vertelden mij beide echter dat, aangezien de tafel van een zachte houtsoort is gemaakt de tafel helemaal kaal geschuurd moet worden, omdat hij in de olie staat zou de kans heel groot zijn dat er door het schuren kringen in het hout zouden ontstaan, die er nooit meer uitgaan. Bent u het hiermee eens of ziet u een andere oplossing?

  Vriendelijke groeten,
  Sandra Hoveling

 3. Een door zonlicht verkleurd kersenhouten dressoir zou ik graag weer opfrissen. Bestaat er een mogelijkheid om dit te bewerkstelligen.Een aantal jaren geleden is het dressoir eens behandeld met olie, daarna niet meer.

 4. Wij hebben een gelakte massieve kersenhouten tafel gekregen die door de vorige eigenaar is afgeschuurd en in de olie is gezet. Ziet er dof uit met krasjes overal. Nu willen wij de tafel graag opnieuw een laklaag geven, is dat nog mogelijk en hoe zouden we dat kunnen doen?

 5. Hallo, ik wil mn geoliede kersenhouten eetkamer tafel graag lichter van kleur maken. Kan dit? Zelf dacht ik aan schuren en in witte olie zetten. Alvast dank voor uw reactie, groeten Marisol

  • Dat is mogelijk, alleen zal witte olie nauwelijks of niet kleuren. Het kan een donkere tafel niet lichter maken. Schuren is de beste optie en behandelen met een blanke olie. Wilt u nadat u geschuurd heeft de tafel een andere kleur geven kunt u beitsolie gebruiken maar probeer het eerst op de onderkant van de tafel uit. Omdat het effect weleens verschillend kan uitpakken.

 6. Ikheb een kersenhouten tafel meteen transparante harde laklaag. Maar ik wil hem graag wat donkerder maken. Is licht opschuren en een kleurvlak gebruiken dan voldoende?

  • In de meeste gevallen is dat prima. Het kan wel zijn dat gebruik van verschillende lakken op elkaar inwerken. Het beste is, na te vragen wat voor lakafwerking de tafel heeft gehad en dan van het zelfde type lak een kleurlak aan te schaffen.

 7. Wij hebben een kersenhouten tafel die in de olie is gezet. Nu wil ik hem schuren daarna in de lak zetten in plaats van in olie, kan dit? En welk schuurpapier is het best te gebruiken?
  Alvast bedankt voor de reactie.

 8. Wij willen een andere eethoektafel kopen maar wij hebben kersenhouten eetkamerstoelen met zwart lederen zitting en rug, deze willen we graag behouden, ze zitten perfect ,heeft iemand een tip welk blad ik bij dit soort stoelen kan nemen . Ik wil geen kersenhouten tafelblad , ik wil een blad waar ik bv een warme pan op kan zetten, zonder me te ergeren dat er bv. een vlek ofzo op komt

 9. Wij hebben een glanzend gelakte kersenhouten salontafel waar jarenlang een kleedje met een vinyl onderkleed op heft gelegen ter bescherming. Het vinyl heeft een afdruk op het hout nagelaten die we zouden willen verwijderen. We hebben geprobeerd het weg te poetsen met meubelolie maar dit heeft slechts beperkt effect. Weet u hoe we dit het beste kunnen verwijderen?

 10. Hallo Ferry, ik heb een kersenhouten fineer salontafel waar nogal wat krassen op zitten en de lak hier en daar helemaal af is (doffe plekken). Ik wil de tafel eigenlijk graag voorzichtig afschuren en opnieuw lakken, maar dan met een meer krasbestendige lak. Heb jij misschien tips hoe ik dit op een goede manier kan doen?

  • Met een fineer tafel is het heel erg oppassen. Iets teveel schuren en de tafel is onherstelbaar beschadigd. De meeste schade zal ook zichtbaar blijven omdat er niet voldoende geschuurd kan worden. Dus zonde van de moeite. Misschien een idee om de tafel te verven in een leuke kleur zo kan ie toch weer een tijdje mee.

 11. Hallo Ferry,

  Ik heb ‘n kersenhout tv meubel gekocht, dat ‘n dat ik donkerder wil maken, daar mijn andere meubels van donker eiken zijn. Het tv meubel heeft ‘n doffe glans en is verder ook mooi glad. Hoe krijg ik dit meubel wat meer in ‘n bruintint, zodat het beter past bij mijn eiken meubels?

  • Het zal nooit hetzelfde worden maar je kunt de kleur wel meer richting bruin krijgen door er meubellak erover te spuiten.
   Uiteraard eerst even opschuren. Maar wel eerst zeker weten of het echt hout is en geen folie of fineer of iets dergelijks want dan kun je er beter niets aan doen. Bij twijfel even een foto mailen naar info@meubelvisie.nl meestal zie ik het wel aan de hand van een foto.

 12. Goedemorgen Ferry,

  Ik heb een massief kersenhouten salontafel welke is voorzien van enkele branndvlekken(sigaretten),hoe kan ik deze verwijderen?,tafel is gelakt mer een hoogglans lak.
  Hoe kan ik deze weer mooi krijgen?Kleur van de tafel is roodbruin van kleur.
  Bij voorbaat dank.
  Groet,
  Jan.

  • Goedemorgen,

   Het beste is om de tafel helemaal kaal te schuren en overnieuw in te kleuren en afwerken.
   Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Vooral hoogglans weer aanbrengen is niet makkelijk.
   Beste is om het te laten doen, kosten kun je vaak nog wel declareren bij de inboedelverzekering
   wanneer het om brandschade gaat.

 13. Ik heb massief houten kersenmeubelen dressoir/eettafel/salontafel. Die hadden een prachtige notenkleur toen ik ze kocht. De verkoper had mij een oranjeachtige olie meegegeven met de woorden dat ik het de eerste maanden flink mee in moest wrijven Omdat het zo geleidelijk ging had ik niet direct in de gaten dat het steeds meer naar oranje ging. Na de paar maanden kreeg ik het pas in de gaten doordat een ander het zei en toe zag ik het verschil van de binnenkant van de deurtjes die neit met die olie behandeld zij en de buitenkant. Nu wil ik het laten zandstralen om het weer de kleur te kunnen geven zoals ik het kocht en dan die kleur weer te krijg die het had toen ik het kocht. Kan dat? Zandstralen? of zit de olie er al te diep in? Het bleek teakolie te zijn en nu is het meer roodachtigbruin geworden.

 14. Dank u wel voor uw antwoord. Nog 1 vraagje. De meubelmaker had gezegd dat ie de meubelen weer net zo kan maken als de binnenkant van de deurtjes (die ik niet behandeld heb met teak) Maar dat het verstandig is dat ie de afwerking doet met twee componentenlak (geheel mat) zodat het in het geheel niet meer verkleuren kan door de zon en het zo blijft. Ik vrees een beetje het woord lak. Blijft het dan wel naturel daardoor? Hij zegt dat ik het dan niet meer hoef te onderhouden en er zo een natte doek overheen kan doen.

  • Zeker kan dat. Beste is om de kast goed kaal te schuren. En overnieuw afwerken met verf. We hebben enkele artikelen geschreven over het schuren en wellicht is het leuk om eens met krijtverf aan de slag te gaan.

 15. Zou graag onze massief kersenhouten tafel een andere houtkleur willen geven. (Tafel is ooit geolied maar al heel lang niet meer.)
  Andere tafeltjes e.d. zijn (licht) eiken.
  Is er een mogelijkheid door te schuren en dan een eiken beits te gebruiken? Of blijft de donkere kleur van kersen overheersen?

 16. beste ferry, wij hebben zojuist een subtiel kersenhouten tafel ontvangen. echter is de tafel vervaagd van kleur en de lak laag kan er makkelijk afgehaald worden met een doekje. we willen de tafel nu zo aanpassen dat het zijn originele kleur weer terug krijgt (donkerdere kleur). hebt u misschien een tip hiervoor? alvast bedankt!

 17. Hallo,
  Ik heb een kerselaar tafel waar een kunststof tafelkleed heeft opgelegen dat een afdruk heeft nagelaten; blijkt precies gesmolten te zijn. Afkrabben; solventen, … het blijkt allemaal niet te werken. Kan u me zeggen wat ik best doe? Alvast bedankt.

 18. We hebben een kersen keuken massief. De voorkant is dof geworden door de zon. Ik heb een deurtje voorzichtig met fijn watervast schuurpapier de lak verwijderd . Hoe krijg ik deze weer nieuw met beits of lak

 19. We hebben een vitrine kast en dressoir van kersen.
  Wellicht is er een aantal keren meubelolie op gebruikt.
  Nu willen we deze meubelen in kleur veranderen naar dekkend mat zwart.
  Kan dat met zwarte kleurlak?
  Wat is de aanbevolen werkvolgorde om tot een goed resultaat te komen?

  • Beste is om de meubels kaal te schuren en dan in de kleur te zetten die u wilt.
   Dat kan een kleurlak zijn maar makkelijker is een kleurbeits en dan afwerken met was of olie.
   Nadeel van zelf lakken is dat er gauw stofaanslag te vinden is op het lakwerk en dat maakt het resultaat minder fraai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *