Leder soorten

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

leder soortenLeder soorten voor meubels

Leder soorten voor meubels bestaan hoofdzakelijk uit runderleder. De verschillende looi en afwerkings processen zorgen dat er verschillende leder soorten zijn. Daarnaast kan voor 1 leder soort wel meerderen benamingen worden gebruikt Deze handelsnamen maken het voor de consument lastig om bij de concurentie te vergelijken. Hieronder vind u de 7 basis leder soorten. Welke afhankelijk van de afwerking weer onderverdeeld kunnen worden in verschillende kwaliteiten.

Runderleder wordt het meest gebruikt

Ruim 70% van de gebruikte leder soorten voor meubelleder bestaat uit koeien of stieren huiden. Voornaamste reden hiervoor is dat een koeienhuid vaak tussen de 4 en 6 m2 groot is. Waardoor het makkelijker is te verwerken op zitmeubels.

Splitleer wordt gebruikt om meubels goedkoper te produceren

Een koeienhuid wordt vaak in twee lagen verdeeld. De onderste laag heet dan splitleder. De beste toepassingen voor splitleer zijn riemen, schoenen of handschoenen. Helaas kom je het ook maar al te vaak tegen op de achterkant en zijkanten van goedkopere lederen bankstellen. Omdat splitleer veel goedkoper is als het nerfleder.

Nappa, een mooie leder kwaliteit

Met Nappa leder wordt een mooie kwaliteit meubelleder bedoeld. Gemaakt van het nerfleder van een runderhuid. Meestal zijn deze huiden chroom gelooid en door en door geverfd.

Kalfsleder, niet altijd van een kalf afkomstig

Het bruikbare leder van een kalfshuid is eigenlijk te klein om te kunnen verwerken op een bankstel. Wat er vaak gebeurt is dat de kleinere runderhuiden uit ontwikkelingslanden worden verkocht als kalfshuiden.

Nubuck, erg kwetsbaar

Na het looiproces worden de wat mooiere nerfhuiden aan de bovenkant opgeruwd. Waardoor er een zachte maar kwetsbare meubelleder ontstaat. Het is schitterend maar bijna onmogelijk om schoon te houden.

Suede, niet voor meubels

Voor het vervaardigen van Suede leder wordt niet de nerfkant opgeruwd maar de vleeskant opgeruwd. Het effect is wat ruwer als bij Nubuck leder maar nog steeds even kwetsbaar. ideaal voor kleding en schoenen maar niet voor meubels.

Schapenleder, beschadigd sneller

Het schapenleder is wat dunner als runderleder. Schapenleer heeft ook een wat losse vezelstructuur. Waardoor het leder sneller beschadigd. Schapenleer is wordt altijd aniline gelooid waardoor het ook erg snel kan verkleuren. Regelmatig onderhoud met old saddle wax is dan ook een must. De meeste schapenhuiden zijn ongeschikt voor meubels vanwege hun kleine afmetingen. Alleen de wat grotere huiden worden gebruikt voor voornamelijk fauteuils en in enkele gevallen een kleine bank.

 

Leder soorten was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
5 comments to “Leder soorten”
5 comments to “Leder soorten”
  1. Ook niet onbelangrijk; het onderhoud van het leder. Je kan het beste leder gebruiken, maar als je het niet goed onderhoudt, zal je er niet lang van kunnen genieten.

    • Is ook eigenlijk niet meer te reinigen omdat de kleurtransfer een chemische verbinding aan gaat met de chloride die in het kunstleder is verwerkt. Enige optie is een deelstoffering maar dat kan weer veel duurder zijn dan de aanschafprijs van de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *