on
under
tagged
Permalink

Leder

lederHerkomst van leder

De huiden die gebruikt worden voor het leder op uw bankstel komen in veruit de meeste gevallen van een rund af. De huiden komen niet alleen uit Nederland vandaan maar uit de hele wereld.

Nadat het rund is geslacht worden de huiden eerst goed gereinigd. Met een schraapmachine wordt de binnenkant van de huid ontdaan van vet, vlees en vliezen. Vervolgens worden de huiden opgeslagen in koelcellen om verkocht te worden aan handelaren en leerlooiers.

De handelaren en leerlooiers kopen de ruwe huiden op om de huiden verder te bewerken.  De bovenkant van de huid wordt onthaard wat dan ook vaak gebruikt wordt als de bovenzijde van het leder.

De huiden worden geselecteerd op kwaliteit

De mooiste huiden worden gebruikt voor anilineleder.

Een huid is gemiddeld 4 tot 6 mm dik en wordt in twee of zelfs drie delen gesplist. Een goed stuk meubelleer bestaat uit de bovenste laag en is niet dunner dan 0,7 mm. De onderste laag of lagen wordt splitleder genoemd en wordt als afgedekt leder verkocht om voornamelijk goedkope bankstellen mee te bekleden.

Ook het echte bycast leer wordt gemaakt van splitleder en voorzien van een dunne kunststoflaag.

Ondanks dat er vaak gesproken wordt over door gekleurd leder is dat vaak toch niet het geval. Vooral wanneer het leder dikker is dan 1 mm blijft het middelste deel toch lichter van kleur.

Het leder wordt verdeeld in 4 categorieën.

  • Anilineleer
  • Semi-Anilineleer
  • Gepigmenteerd leer
  • Nubuck  leer

Aniline leer

Anilineleder wordt vervaardigd uit de allermooiste huiden.  Zoveel mogelijk vrij van littekens, schuurplekken, prikkeldraad wonden, insectenbeten en andere zaken die de huid kunnen tekenen.  Hooguit 10% van alle huiden zijn geschikt voor anilineleder. Dit betekent dat dit leder veel kostbaarder is dan bijvoorbeeld semi aniline leder.

Maar dat betekent niet dat het anilineleder gebruiksvriendelijker is dan semi-anilineleder. Het neemt namelijk heel gauw vuil en vocht op. Het is dan ook verstandig om het anilineleder te impregneren om zoveel mogelijk te voorkomen dat het vuil opneemt. Alhoewel het niet helemaal is te voorkomen.

Semi aniline leer

Semi aniline leer is het meest geschikt voor dagelijks normaal gebruik. Het zal niet gauw verkleuren, neemt niet zo gauw vuiligheid op en is onderhouden van semi aniline leer eenvoudig. Dit komt omdat er een transparante beschermlaag wordt aangebracht waardoor de open structuur van het leder wordt afgesloten en zodoende bijna geen vocht in het leder kan trekken.

Gepigmenteerd leer

Gepigmenteerd leer wordt vervaardigd uit de wat mindere kwaliteit huiden. Huiden met veel schade van natuurlijke invloeden. Door deze huiden te voorzien van een printstructuur worden zoveel mogelijk oneffenheden gecamoufleerd. Wanneer de huiden dan ook voorzien zijn van een mooie laag verf zie je de oneffenheden bijna niet meer terug.

Nubuck leer

Nubuckleder wordt vervaardigd van anilineleder door de vachtkant van het leer op te schuren. Er ontstaat dan een prachtig stuk leder met een geweldige uitstraling. Met een warme en zachte uitstraling die ontzettend gauw vies wordt en verkleurt. Impregneren is dan ook zeker aan te raden maar dat betekent niet dat je er geen vlekken in kan krijgen.

 

Leder was last modified: november 28th, 2017 by Ferry de Kok