Leer onderhouden tips

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Leer is een zeer bijzonder natuurproduct, het is duurzaam, heeft stijl en is gemakkelijk te onderhouden. Om het langer mooi te houden en er langdurig van te genieten is leer onderhouden wel belangrijk.

leer onderhoudenLeer onderhouden met onderhoudsmiddelen

Nieuw leer is voldoende voorzien van voedingsstoffen (finishlaag), maar die voedingsstoffen worden langzaam maar zeker door het leer verbruikt. Naarmate de voedingsstoffen verminderen dienen ze te worden aangevuld met olie of geëmulgeerde was. Wanneer er niet wordt aangevuld kan de finishlaag breken en kan er na verloop van tijd vocht onder de laag komen waardoor er stukken kunnen gaan loslaten. Te weinig onderhoudsmiddel is funest, maar teveel ook. Overtollig onderhoudsmiddel dringt namelijk door de finishlaag heen in het leer, waardoor de voedingsstoffen gaan drijven en het zijn hechting met het leer verliest. Het beste is om leer twee tot drie keer per jaar te behandelen. De behandeling omvat een reiniging, zodat het leer schoon en schraal wordt en vervolgens het aanbrengen van een onderhoudsmiddel om het leer te voeden en te beschermen.

Verschillende soorten leer

Ongeveer tachtig procent van het meubelleer in de wereld is afkomstig van de huid van een rund. Het kleuren van leer werd vroeger met aniline-kleurstoffen gedaan, maar tegenwoordig gebruikt men hiervoor pigmenten. Ondanks dat blijft men geverfd leer ‘aniline’ noemen. Er zijn verschillende afwerkingssoorten van leer:

Gedekverfd leer onderhouden

Gedekverfd leer is meestal van een wat lagere prijsklasse en voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze beschermlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf (zonlicht, vuil, vocht, etensresten, etc.). Daarom is deze leersoort zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Onderhoud en reiniging is noodzakelijk, aangezien de beschermlaag op den duur barst  

Semi-aniline leer onderhouden

Dit leer zit qua prijs in de middenklasse en is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag. Deze leersoort staat daardoor dichter bij de oorspronkelijke lederhuid, de gaatjes van de haarinplant zijn ook nog te zien. Nubuckiert (Nubuckato) leer en Long-life leer zijn vormen van semi-aniline leer. Deze soort is makkelijk in gebruik en dient regelmatig te worden gereinigd en onderhouden.

Vol-aniline leer onderhouden

Dit leer vindt u vooral in de hogere prijsklasse. Het is de meest natuurlijke leersoort, gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar. Omdat deze leersoort uitsluitend een vatverving heeft gekregen, zonder beschermlaag!, is het gevoelig voor vlekken en kan het snel verkleuren door zonlicht. Deze leersoort vraagt daarom meer aandacht dan gedekverfd of semi-aniline leer. Het voeden van vol-aniline leer is minder noodzakelijk, maar bescherm het wel goed tegen vlekken.

Geschuurd leer onderhouden

Geschuurd leer bevindt zich ook in de hogere prijsklasse en heeft een heel eigen karakter en uitstraling. Eigenlijk is het een vol-aniline leer, maar dan met een geschuurde toplaag. We kennen twee soorten geschuurd leer:

Nubuck leer ; fijn geschuurd nerf leer
• Suède leer ; vleeszijde van het leer

Geschuurd leer vraagt veel aandacht, maar mag absoluut niet met een crème of poetsmiddel worden behandeld, anders vervaagd het geschuurde effect op den duur. Het regelmatig ‘opschuren’ van deze leersoort is aan te raden en bescherming tegen vlekken is noodzakelijk. Meestal is het in de fabriek reeds geïmpregneerd.

Let op: Met leer onderhouden, er is voor elke leersoort een onderhoudsproduct.

Wat voor leer is het?

Tip: U kunt gemakkelijk zelf een beetje bepalen welke afwerking uw leer heeft door de natte duimtest. Druk uw natte duim op het leer en kijk wat er met de natte plek gebeurd. Blijft de plek na acht seconden nog zichtbaar dan heeft u een vol-aniline leer, anders heeft u te maken met gedekverfd of semi-aniline leer.

Wilt u meer informatie over uw leer en wilt u dit door een professioneel bedrijf laten onderhouden, reinigen of repareren?

 

Leer onderhouden tips was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *