Verschillende soorten leer en hoe ze te herkennen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Soorten leerEr bestaan veel verschillende soorten leer. Wanneer je een bank met leren bekleding koopt, sta je er meestal niet bij stil welke soort leer voor je meubel gebruikt werd. Maar voor een goed onderhoud is het echt wel belangrijk dat je weet hoe de vork in de steel zit. In dit artikel vertellen we je iets meer over de meest gebruikte soorten leer en hoe je ze kunt herkennen.

Soorten leer herkennen

Een van de beste trucjes om verschillende soorten leer van elkaar te onderscheiden, is de natte-duim-truc. Maak je duim nat en druk hem gedurende 5 tot 7 seconden draaiend in de bank. Afhankelijk van de reactie van het leer, kun je ‘aflezen’ om welke leersoort het gaat.

Gedekverfd leer

Dit is de leersoort die in Nederland het meest wordt verkocht. Gedekverfd leer is een gladde ledersoort met een gepigmenteerde afwerking. Als je de natte-duim-truc toepast, zal je na 10 seconden al geen natte, donkere plek meer in het leer kunnen zien. Dan is je bank waarschijnlijk gemaakt van gedekverfd leder.

Geschuurd leer

Geschuurd lederDit is een open leersoort die een mat, opgeruwd uiterlijk heeft. Bij de test blijft de donkere vlek ook na 10 seconden nog duidelijk zichtbaar. Als het leer bovendien ook nog een fluwelen, harig effect vertoont, heb je waarschijnlijk te maken met een meubel van geschuurd leder.

Vol anilineleer

Van alle soorten leer, is vol anilineleer het meest natuurlijke nerfleer. Bij dit leer zijn de littekens duidelijk zichtbaar. Het leer heeft alleen een vatverving gehad en is voor de rest niet behandeld, waardoor het erg teer is. Bij de natte-duim-test blijft de vlek na 10 seconden nog gedeeltelijk zichtbaar. Wil je helemaal zeker zijn? Dan kun je als aanvullende test nog even met je nagel over het leer krassen. Doe dit voorzichtig op een onopvallend stukje meubel. Blijft het leer egaal van kleur en voelt het glad aan? Dan heb je waarschijnlijk een bank van glad vol anilineleer.

Geolied of gewaxt leder

Hoekbank bruin lederGeolied of gewaxt leer is een leersoort die zoals de naam het zegt, is afgewerkt met was of met een laagje olie. Als je erin krast met je nagel, blijft de kras goed zichtbaar.

Leatherlook

De leatherlook is geen echt leer, maar een imitatie die volledig van kunststof is gemaakt. Als u hier met een natte duim draaiend op drukt, ontstaat er helemaal geen donkere vlek.

Andere soorten leer

Naast de soorten leer die we hierboven hebben opgesomd, zijn er nog tal van andere soorten. Twijfel je nog over het materiaal van jouw bank? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder!


Verschillende soorten leer en hoe ze te herkennen was last modified: december 13th, 2018 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *