Meubelstoffen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Meubelstoffen kun je verdelen in drie groepen:

 • natuurlijke meubelstoffen
 • synthetische meubelstoffen
 • combinatie (blend) van natuurlijke en synthetische materialen.

meubelstoffenOndanks het feit dat meubelstoffen tegenwoordig aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, is er toch een aantal specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Dit komt hoofdzakelijk door de structuur van natuurlijke en synthetische vezels. Zo zijn natuurlijke vezels hol. Om die reden kunnen ze (on)gewenste kleurstoffen goed opnemen. Dit in tegenstelling tot synthetische vezels die niet hol zijn.

Natuurlijke meubelstoffen

Natuurlijke meubelstoffen zijn gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen, wol, zijde etc.

Voordelen:

 • ademend
 • behaaglijk.

Nadelen:

 • vlekgevoelig
 • lage lichtechtheid.

Synthetische meubelstoffen

Voorbeelden van synthetische vezels zijn nylon, polyester, polyamide en acryl

Voordelen:

 • goed te reinigen
 • hoge slijtvastheid.

Nadelen:

 • warm
 • brandgevoelig.

Het uiterlijk van meubelstoffen kun je ruwweg in drie groepen verdelen, namelijk platweefsels, lusweefsels en poolweefsels. Bij een platweefsel zie je heel duidelijk de inslag en kettingdraden aan beide kanten van de stof. Een poolweefsel bestaat aan de bovenkant uit losse polen of opengesneden lusjes. Hierbij zie je heel duidelijk verschil tussen de bovenkant en de onderkant van de stof.

Shading

Een eigenschap van velours is dat er een shadingeffect (of schaduweffect) ontstaat door het gebruik; ofwel een licht/donkereffect. Dit zie je in alle veloursachtige stoffen terug. Evenals het pletten van de stof waardoor er gladde plekken ontstaan.

Pilling

Pilling ontstaat door losse vezels in de stof. Door gebruik van de stof gaan deze losse vezels draaien, vervilten of klitten. Vooral goedkope meubelstoffen hebben hier last van. In sommige gevallen verdwijnt het vanzelf maar vaak moet er een vakman aan te pas komen om het probleem op te lossen. Je ziet dit euvel vaak terug in lussenweefsels.

Meubelstoffen reinigen en onderhouden

Het laten reinigen van meubelstoffen verlengt de levensduur. Door de schurende werking van vuil tussen de vezels ontstaat vaak vroegtijdige slijtage. Ook als het lijkt of je bank niet vuil is, is reiniging een goede investering. Eens per jaar of per twee jaar, afhankelijk van het gebruik, zou je eigenlijk, voor het behoud van je bank, een meubelreiniging moeten laten uitvoeren. Zo’n reiniging gebeurt dan veelal met een dieptereiniging of koolzuur reiniging.

Dagelijks onderhoud

Dagelijks of in ieder geval regelmatig je bank stofzuigen, helpt de levensduur te verlengen. Gebruik wel een ronde borstelmond op je stofzuiger en maak tijdens het stofzuigen cirkelvormige bewegingen. Let bij poolweefsels op dat je met de vleug mee zuigt.>

Periodiek onderhoud

Vooral armleuningen, hoofdsteun en zitvlakken kun je eens in de drie maanden grondig reinigen met cleantex. Spuit het middel op een witte handdoek en wrijf met lange halen over het oppervlak heen. Daarna even met sparood het oppervlak licht inspuiten en weer opnemen met een droge witte handdoek. Om het makkelijk te maken kun je ook een washand gebruiken.

 

Meubelstoffen was last modified: december 15th, 2017 by Jasper Venema