Pilling

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Pilling op stoffen zitmeubels komt steeds vaker voor, voornamelijk bij de wat goedkopere meubelstoffen. Hoofdzakelijk vind je pilling op meubelstoffen met een platweefsel. Wat je ziet zijn pluisjes of bolletjes van in elkaar gedraaide vezels. Soms merk je het pas op wanneer een bank wat ouder is. Maar in de meeste gevallen zie je dit verschijnsel al erg snel na ingebruikname van nieuwe meubels. Factoren die het pillen negatief beïnvloeden zijn huisdieren die op de bank mogen en een te droge luchtvochtigheid.

Hoe herken je pilling?

Er zijn twee verschijningsvormen van pilling en dat is een externe of gewone pilling én het pillen dat ontstaat door slijtage.

Externe pilling

In de meeste gevallen ontstaat het pillen van de stof door het oprollen van losse vezels tot kleine bolletjes vezels. Deze losse vezels zijn tijdens het productieproces van de stof tussen het weefsel terecht gekomen en komen door gebruik van de meubels los. Door het schuiven en schuren van bijvoorbeeld spijkerbroeken op de bank, worden de losse vezels en pluisjes tot bolletjes gevormd die op de stof vast blijven zitten.

Slijtage pilling

In uitzonderlijke gevallen ontstaat het pillen van de stof door slijtage. Vaak is dit pas te zien wanneer de meubels al wat ouder zijn. Verschil met het normaal pillen van de stof is dat er geen mooie ronde bolletjes ontstaan maar onregelmatig gevormde bolletjes die wat pluizig eruit zien. Dit bijna altijd in combinatie met het dunner worden van de stof.

Pillen voorkomen

Koopt u zitmeubels in het goedkopere segment: kies dan niet voor een platweefsel. U heeft grote kans dat bij de goedkopere zitmeubels pillen ontstaat.

Stofzuig regelmatig de bank met een speciaal mondstuk voor stof.

Maak geen gebruik van plaids of grote kussens op de bank. Hierdoor ontstaat er een schurende werking die het pillen van de stof doet toenemen. Hetzelfde geldt voor liggen op de bank, ook hierdoor zal het pillen toenemen.

Een te lage luchtvochtigheid zorgt voor statische elektriciteit waardoor stof, pluisjes en losse vezels zullen toenemen en een en ander pilling veroorzaakt.

Verwijderen van pilling

pillingHet pillen van de stof is makkelijk op te lossen met een pillingtondeuse. Hiermee scheer je de opgerolde stofvezels eenvoudig van de stof af. Wacht niet tot de bank helemaal onder zit want in dat geval ben je een hele tijd bezig.

Een andere methode is de bank inspuiten met blanke haarlak. Daarna kun je met een gewoon scheermes heel eenvoudig de bolletjes wegscheren. Spuit je daarna nog even de bank in met een antikreukmiddel, waarmee je bijvoorbeeld strijkgoed inspuit, dan ben je ook van het probleem verlost. Deze methode vind ik persoonlijk de makkelijkste methode en door de haarlak ontstaat er nauwelijks nog nieuwe vorming van pilling op de bank.

 

 

Pilling was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl