Plaatmateriaal en meubels

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Meubels van MDF, plaatmateriaalDressoirs, kasten, salontafels, eettafels en nog veel meer meubels worden voornamelijk gemaakt van plaatmateriaal met een dun laagje folie erover heen.

Plaatmateriaal voor meubels

Het meest gebruikte plaatmateriaal is spaanplaat. Gemaakt van houtvezels en gemengd met lijm kun je hierbij verschillende kwaliteiten vinden. Hoe grover de persing, hoe makkelijker er stukken vanaf kunnen breken bij het stoten of vervoeren. Veelal worden meubels van spaanplaat geleverd als bouwpakket. Bij aankoop dus altijd vragen of de meubels ook gemonteerd worden. Anders kun je na levering van de nieuwe meubels zelf je meubels in elkaar gaan zetten. Eens in elkaar gezet is het beter om de meubels van spaanplaat nooit meer uit elkaar te halen. Doordat het spaanplaat uitdroogt na verloop van tijd, kun je door onvoorzichtigheid makkelijk iets breken.

MDF, een veelgebruikt plaatmateriaal

Een ander veelgebruikt plaatmateriaal is MDF, ook wel medium density floorboard genoemd. MDF is heel mooi af te werken en er kunnen bijvoorbeeld hele mooie freesranden in gemaakt worden. Afwerken van MDF kan met decorfolie maar ook met verf . Voordeel is dat met MDF niet zo makkelijk stukken kan worden afgebroken. MDF kun je vergelijken met spaanplaat alleen is MDF van een veel hogere persing.

Let op met vocht

Ook plaatmateriaal is gevoelig voor vocht. Mocht er een kleine schade in komen dan is het belangrijk dit te laten maken, anders wordt het gauw van kwaad tot erger. Ook moet je voorkomen dat je dit soort meubels direct op de grond plaatst. Vooral op vloeren die regelmatig gedweild worden, trekt al gauw vocht in het meubel wanneer het meubelstuk vlak op de vloer staat. Het is dan ook belangrijk om altijd speciale meubeldoppen onder het meubel te plaatsen zodat het meubel circa 5 millimeter van de vloer staat en vocht niet in uw meubels kan trekken.

Afwerkingsmogelijkheden van plaatmateriaal

Door het plaatmateriaal af te werken met een mooi decorlaagje, zijn er duizenden kleuren en dessins ontwikkeld. Nadeel van decorfolie is dat het gauw beschadigt en na verloop van tijd verkleurt. Daarentegen is het wel makkelijk in onderhoud. Als alternatief bestaat er ook een interieurfolie de Di Noc serie van 3M. U kunt hiermee het plaatmateriaal eenvoudig afwerken in meer dan 500 dessins en kleuren. Het is wat duurder, maar het resultaat is dan ook schitterend te noemen.

Verder kunt u MDF heel goed afwerken met verf, door zelf aan de slag te gaan met een roller wanneer u zelf een meubel heeft gemaakt. Het meubelstuk kunt u ook naar een meubelspuiter brengen.

Onderhoud van plaatmateriaal

Zo weinig mogelijk vocht gebruiken en mocht er dan toch een sopje nodig zijn om het meubelstuk te reinigen: altijd daarna goed droogmaken.

Zelf meubels maken van plaatmateriaal zoals bijvoorbeeld MDF

Zelf meubels maken van plaatmateriaal is niet moeilijk. Ook al zou u niet beschikken over grote zaagtafels of ander duur gereedschap. Wanneer u een goede bouwtekening heeft, kunt u het plaatmateriaal op maat laten zagen door uw leverancier. Zelfs bij de Gamma of Praxis kunt u het hout op elke gewenste maat laten zagen.

Lijkt het u wat om zelf aan de slag te gaan? Dan kunt u hier goede bouwtekeningen downloaden.

 

 

Plaatmateriaal en meubels was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl