Nosag veren

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

nosagNosag is de merknaam voor de meest gebruikte ondervering bij zitmeubels. Met een nosagveer wordt een zigzag- of golvende veer bedoeld.

Waarom worden er nosagveren gebruikt

Nosagveren worden, vanwege de uitstekend verende eigenschappen, het meest gebruikt door echte meubelstoffeerders of de betere fabrikanten. De veer is elektrisch gehard en kan daardoor jaren mee zonder aan kwaliteit in te boeten.

Een goede nosagveer heeft, wanneer deze gebruikt wordt voor de zitting, een dikte van 3,6 tot 3,8 millimeter. In enkele gevallen wordt er ook een nosagveer gebruikt inde rug maar dit komt nog zelden voor.

Hoeveel nosagveren horen er in een bank?

In een zitting hoort er om de 8 tot 10 cm een veer te zitten. Deze worden tegenwoordig vastgezet met een plastic veerclip. Nadeel is dat een plastic veerclip na verloop van tijd breekt. Dit komt niet zozeer door de kracht die er op wordt uitgeoefend, maar doordat de weekmaker in het plastic successievelijk verdwijnt. Een bank die wat langer moet meegaan, wordt dan ook beter voorzien van metalen veerclips.

Waarom worden er minder nosagveren gebruikt?

Om toch de prijs van een nieuw bankstel zo laag mogelijk te houden, zie je vaak dat er minder veren worden geplaatst. In plaats van om de 8 tot 10 cm kom je veren tegen die om de 15 tot 20 cm worden geplaatst, een en ander in combinatie met een singelband. Dit is zeker niet bevorderlijk voor de levensduur van de bank.

Verschillende soorten nosagveren

Afhankelijk van het model van de bank kan er worden gekozen uit een bolle nosagveer of een vlakke nosagveer. Bolle nosagveren vind je vaak terug in klassieke banken met bolle kussens. Voordeel is dat je dan weinig of geen last hebt van plooivorming. Dit in tegenstelling tot vlakke nosagveren of singelbanden die voor een strak uiterlijk zorgen van een bankstel, maar dan ook eerder plooivorming vertonen

Nosagveren en sierkussens

Een nosagveer is ook één van de redenen waarom mensen sierkussens in de hoek van een bank hebben. De eerste nosagveer wordt vaak circa 8 tot 10 cm van de kant geplaatst. Wanneer je hier gaat zitten, krijg je na verloop van tijd het idee dat de zitting wegzakt. Wanneer je dan een sierkussen in de hoek hebt, voorkom je dat je helemaal in de hoek terecht komt, waardoor je langer van je bank kunt genieten zonder het gevoel te hebben dat de zitting inzakt.

Vervangen van nosagveren

Ondanks dat het zelden gebeurt kan een nosagveer breken. Op zich kan een nosagveer eenvoudig worden vervangen, maar u moet én het juiste gereedschap hebben én erg sterk zijn. Pas altijd op wanneer u zelf een nosagveer wilt vervangen. Wanneer een nosagveer losschiet en hij springt in uw gezicht, zijn de gevolgen erger dan u denkt. Een nosagveer vervangen kunt u dan ook beter uitbesteden aan een vakman.

Wij kunnen u helpen, vraag nu een gratis vrijblijvende offerte

 

 

Nosag veren was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl