Polyether en koudschuim, wat is het verschil?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Alle banken beschikken over spons en/of schuim. Er is bijvoorbeeld polyether en koudschuim. Maar wat is nou beter als vulling voor een bank? Het is goed om al een beetje voor kennis te hebben bij het kopen van een nieuwe bank of als u uw bank wilt laten opvullen.

polyether en koudschuimVerschil van  polyether en koudschuim 

Polyether is de voorloper van koudschuim en polyether haalt zijn draagkracht voornamelijk uit de hardheid. Hoe harder het polyether is des te langer het mee gaat. Koudschuim daarentegen, haalt zijn draagkracht uit veerkracht. Beiden soorten schuim zijn geschikt voor gebruik als schuim in een bank alleen door de verschillende eigenschappen behoort het schuim anders gebruikt te worden.

Levensduur van Polyether en koudschuim

Als u ergens een bank vindt waar alleen maar polyether in zit en polyether zit op vering of rechtstreeks op het hout, dan zal het óf een heel harde bank zijn óf het zal niet lang een goed comfort bieden. Koudschuim is in dat opzicht wat beter, maar nog steeds niet optimaal. Koudschuim veert beter terug maar dit wil niet zeggen dat de levensduur langer is. In principe zullen beide soorten minder veerkracht krijgen en zullen ze wat indeuken.
Technische specificaties van polyether en koudschuim

SG oftewel soortelijk gewicht bepaalt voor polyether de hardheid en de duurzaamheid. Voor koudschuim daarentegen staat de hardheid los van het gewicht maar bepaalt het soortelijk gewicht weer wel de levensduur. We kunnen er even van uit gaan dat polyether met een SG van 25 goed is voor gebruik in losse kussens. Bovendien is het niet zo duur en kunt u gemakkelijk uw eigen kusseninhoud vervangen als het comfort u niet meer bevalt. Wilt u polyether of koudschuim gebruiken voor de zitkussens, dan raden wij aan om SG35-40 te gebruiken, alhoewel polyether in dit geval heel erg hard zal zijn.

Het grote verschil bij de twee zit hem in de prijs. Een beetje fatsoenlijk rugkussen met polyether vulling zal +/- 15 euro kosten terwijl een koudschuim kussen al snel 30 euro kost.

Polyether combineren met pocketvering

De combinatie van polyether met pocket vering: het schuim is goedkoper en de vering zorgt voor zeer veel comfort. Het is een metalen vering en u zult het verschil goed merken als u erop zit.

Niet aan te raden!

Naast polyether en koudschuim bestaat er ook nog gerecycled schuim dat is verwerkt in de echte budget banken. Wij raden u ten zeerste aan er zeker van te zijn dat u geen bank koopt met gerecycled schuim. Gerecycled schuim bestaat uit overblijfselen van ander schuim die zijn samengelijmd. Doorzitplekken zullen in dit schuim heel vlug verschijnen. Uiteraard wel het goedkoopste maar uiteindelijk is het toch duurkoop.

Heeft u een doorgezakte bank? Bank opvullen is dan een aanrader! Wilt u daar meer over weten, vraag een vrijblijvend offerte aan bij een professioneel bedrijf.

 

Polyether en koudschuim, wat is het verschil? was last modified: maart 6th, 2018 by Ferry de Kok

13 Comments

on “Polyether en koudschuim, wat is het verschil?
13 Comments on “Polyether en koudschuim, wat is het verschil?
 1. Een klacht over slecht zitcomfort van een bank met HR SG40 met NOSAG vering ( hoogwaardig koudschuim staat op het produktblad ) waar de leverancier niet op ingegaan is. Werd door mij voorgelegd aan de geschillencommissie. Voorafgaand aan de zitting heeft een deskudigen de bank beoordeelt en in zijn rapportage wordt er over een polyether vulling gesproken.
  In mijn verweer en later op de zitting heb ik dit naar voren gebracht dat ik geen polyether vulling maar een koudschuim hr vulling in mijn bank moest zitten. Toen werd mij verteld dat koudschuim polyether is.
  Ik begrijp er niets meer van ???

  • Polyether heeft een regelmatige celstructuur en een HR schuim heeft een onregelmatige celstructuur. Er is dus wel degelijk verschil tussen beide schuimen. U heeft gelijk en de geschillen commissie of deskundige heeft echt ongelijk in deze.

 2. Wel laat maar toch nog bedankt voor uw reactie, Ferry de Kok.

  De vulling van de zitkussens zijn onlangs bij een stoffeerder vervangen voor een koudschuim sg40.
  Het zitcomfort was zo slecht, het was of de bank eruit of nieuwe kussens. Triest om zoveel kosten te krijgen aan nog zo’n jonge bank.

  Ik heb de stoffeerder de zitkussen laten bewaren.
  Het zitkussen is met stukken aan elkaar gelijmd. Om zowel de juiste hoogte als de juiste diepte te krijgen. Wordt dit wel vaker gedaan???
  Hij vertelde dat hooguit een sg25 is.

  Ik ben erg benieuwd naar uw reactie en zou ik hier nog wat mee kunnen om mijn recht te halen.

  Mvg

 3. Wel laat maar toch nog bedankt voor uw reactie, Ferry de Kok.

  De vulling van de zitkussens zijn onlangs bij een stoffeerder vervangen voor een koudschuim sg40.
  Het zitcomfort was zo slecht, het was of de bank eruit of nieuwe kussens. Triest om zoveel kosten te krijgen aan nog zo’n jonge bank.

  Ik heb de stoffeerder de zitkussen laten bewaren.
  Het zitkussen is met stukken aan elkaar gelijmd. Om zowel de juiste hoogte als de juiste diepte te krijgen. Wordt dit wel vaker gedaan???
  Hij vertelde dat hooguit een sg25 is.

  Ik ben erg benieuwd naar uw reactie en zou ik hier nog wat mee kunnen om mijn recht te halen.

  Mvg

  • Het wordt wel vaker gedaan om nieuwe banken te voorzien van slecht schuim van een nog slechtere kwaliteit. In stukken en brokken aan elkaar gelijmd als zitting te gebruiken. Reden hiervoor is om zo voordelig mogelijk een bank te kunnen maken die net de garantie periode overleefd. Welkom in onze weggooimaatschappij. Wist u trouwens dat de prijs van de huidige banken nog steeds hetzelfde is als veertig jaar geleden. Het is dan ook onoverkomelijk dat de kwaliteit van de huidige meubels zeer slecht is. Maar de consument bepaald wat er gemaakt wordt.
   Wist u ook dat het doen afbreken van een bankstel net zoveel energie kost als een gemiddeld huishouden in een half jaar verbruikt. Dus zowel de consument als het milieu is de dupe van de slechte kwaliteit meubels die tegenwoordig gemaakt wordt.
   Om die reden is het ook belangrijk om niet door te gaan met het kopen van nieuwe meubels maar uw meubels te laten herstellen, reinigen of repareren. Zodat u weer een hele tijd met uw meubels kan doen. Dus u heeft mijn respect dat u de meubels niet weg heeft gegooid maar heeft laten maken waarmee u nee zegt tegen onze weggooimaatschappij en helpt ons milieu te ontlasten. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit inzien.

 4. Hoi Ferry

  Bedankt voor uw antwoord.

  U zegt, de prijs is nu hetzelfde als 40jaar geleden, deze electr. 3persoons relaxbank heeft een prijskaartje van 2.300 euro
  Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat deze prijs 40 jaar geleden ookzo was.

  Wat betreft de kwaliteit vh kussen, als er zwart op wit staat hoogwaardig koudschuim sg 40 dat mag toch wel wat verwachten, lijkt mij.
  In ieder geval dacht ik niet een kussen dat met stukken aan elkaar gelijmd zit om de juiste hoogte en diepte te krijgen aan te treffen of zijn mijn verwachtingen dan te hoog in deze.

  • Wanneer u een bank koopt met koudschuim SG 40 dan mag u ook verwachten dat er koudschuim SG 40 in zit.
   Dat dit schuim met stukken aan elkaar wordt gelijmd dat is tegenwoordig normaal in deze prijsklasse.
   Omdat het niet de bedoeling is dat de meubels langer dan 3 jaar mee gaan.

   U moet bedenken dat uw bank voor de winkelier misschien 1200 euro heeft gekost. De rest is belasting, btw, kosten, salarissen en een beetje winst.
   Van de 1200 euro moet dan de nog de rampenbouwer worden betaald de stoffeerder, Niet te vergeten de bekleding en dan nog eens de elektrische motoren die in de bank zitten. Laten we het dan nog niet over het transport hebben van China naar Nederland. Want in geen enkel ander land kunnen ze dergelijke zitmeubels maken in deze prijsklasse.

   Je kunt van een dergelijke bank in deze prijsklasse dan ook niet verwachten dat de levensduur langer is dan drie jaar.

   Veertig jaar geleden kocht je ook een bankstel van 5000 gulden. Tel daar de inflatie van 2% bij op elk jaar. En je komt op ongeveer hetzelfde bedrag dan het bedrag wat u nu heeft betaald. Met dat verschil dat toentertijd een Nederlands product werd aangeschaft en geen product uit China vandaan.

   De prijzen voor meubels zijn nauwelijks hoger geworden en dat komt omdat de consument nu eenmaal niet meer wilt uitgeven. Mijn advies is dan ook altijd uw bestaande meubels en zeker wanneer ze wat ouder zijn. Altijd laten herstellen omdat u die kwaliteit nooit meer terug kunt kopen voor dat geld. Ook als het een goedkoop bankstel is geweest en de herstelkosten meer dan de nieuwprijs is. ook dan laten herstellen want de kwaliteit is vele malen beter dan u tegenwoordig kunt kopen in een winkel.

   Toch wel,

 5. Ferry,

  Als ik niet meer dan 3 jaar levensduur op deze bank mag verwachten, begrijp ik niet dat leverancier mij garantie voor 5 jr erbij verkoopt. Als de kwaliteit dan zo slecht is gaat hij hierop altijd verliezen als u verhaal klopt.

  • U schrijft in uw eerste bericht het volgende.

   ” De vulling van de zitkussens zijn onlangs bij een stoffeerder vervangen voor een koudschuim sg40.
   Het zitcomfort was zo slecht (polyether SG 25 volgens uw stoffeerder), het was of de bank eruit of nieuwe kussens.
   Triest om zoveel kosten te krijgen aan nog zo’n jonge bank.”

   Begrijp ik u dan verkeerd….. Ondanks dat uw bank nog niet zo oud is heeft u toch al kosten moeten maken. Ondanks een garantie van 5 jaar.
   Ik begrijp uit uw verhaal dat u een bank heeft gekocht, binnen de garantie periode van 5 jaar mankementen vertoont. Winkelier lost dat niet op waardoor u zelf kosten moet maken om het probleem op te lossen.

   In uw laatste bericht schrijft u
   “Als ik niet meer dan 3 jaar levensduur op deze bank mag verwachten, begrijp ik niet dat leverancier mij garantie voor 5 jr erbij verkoopt. Als de kwaliteit dan zo slecht is gaat hij hierop altijd verliezen als u verhaal klopt.”

   Voorlopig heeft u dus al kosten moeten maken desondanks uw bank nog in de garantie periode van vijf jaar zit en niet de winkelier.
   Maar toch twijfel u aan mijn verhaal. Nu hoeft u het natuurlijk niet met mij eens te zijn. Maar ik denk dat u het beste bewijs ervan bent.
   Vooral zitmeubels worden gemaakt om net de garantieperiode te overleven. Dat is de reden dat vullingen van een slechte kwaliteit aan elkaar worden verlijmt en gebruikt in uw bankstel.

   Uw vraag was ” zou ik hier nog wat mee kunnen om mijn recht te halen.” Een rechter gaat niet uit van de garantie die een winkelier geeft maar gaat uit van wat u redelijkerwijs mag verwachten van een product met deze prijs. Dat betekent dat de rechter kort gezegd een rekensommetje maakt. Daar een afschrijvingskeutel te gebruiken en in combinatie met uw verhaal, het verhaal van de winkelier en eventueel een onafhankelijk expert een oordeel velt.

   Maar achteraf heeft dat helaas geen zin meer. Daarnaast weet ik bijna zeker dat u ook geen verdere garantie meer hoeft te verwachten van uw winkelier omdat er iets is veranderd aan de bank niet uitgevoerd door de fabrikant van het zitmeubel. Met andere woorden ondanks dat er een garantie is van vijf jaar. Is de winkelier er aardig mee weggekomen en heeft een reden om toekomstige reclamaties te weigeren.

   Stel dat er een probleem ontstaat met het mechaniek dan wijt de winkelier dit aan een nieuwe vulling die u heeft laten plaatsen. En moet u wederom zelf de kosten dragen. De meeste klachten op het mechaniek ontstaan tussen het vijfde en zevende jaar. Ik hoop dat ik ongelijk heb en u nog jaren van uw bankstel kan genieten zonder problemen.

 6. Hoi Ferry
  Dat hopen wij ook.

  Maar nog even voor de duidelijkheid. De klachten over het zit comfort zijn binnen 6 weken na levering van de bank al gemeldt.
  Dus dat heeft vlgs mij niets met levensduur te maken.
  Wij hebben gewoon een bank gekregen met een ander zitcomfort dan in de winkel. Ik heb ook gevraagd aan de leverancier, als het probleem niet werd opgelost om de koop te ontbinden.

  Helaas een hoop ellende van die k*t zaak hoogenboesem.

 7. goede morgen ik heb je stuk je gelezen ik heb een bankstel dat al 40 jaar oud is en ik ga het zelf opnieuw bekleden alleen mijn zitting is vervuild er zit microvezel op de kleur is bekend favola van italians orgieneel wordt alleen niet meer gemaakt zelfs de fabriek is niet bekend waar zou ik dit kunnen achterhalen gekocht in 1977.

 8. ik had ook een nw bank gekocht, ohh die zat zo lekker in de winkel en vroeg of ik die bank niet kon mee nemen , nee 3 maand levertijd, prima en heb de bank besteld, na 3 maanden kreeg ik de bank thuis en zat zo hard als beton. ik heb gebeld en er is iemand langs geweest maar vertelde mij doodleuk dat als de bank uit de fabriek komt dat die altijd hard is en ingezeten moet worden, nou lekker dan heb de bank vrij snel weer verkocht want kon er niet op zitten,…. doen ze andere vulling in de showmodellen in de winkels?? want die zitten altijd heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *