Schapenleder voor unieke meubels

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

schapenlederSchapenleder geeft een rijk en geleefd karakter aan een fauteuil of bank. Door de jaren heen is het schapenleder altijd gebleven als meubelleder met een wisselende populariteit. Voornamelijk wordt het leder vaak gebruikt bij klassieke meubels. Maar ook op moderne meubels kan het een verrassend effect geven.

Plantaardig gelooid of chroom gelooid

Schapenleder kan zowel chroom of plantaardig gelooid worden. Dit geeft ook gelijk aan welke huiden geschikt zijn voor meubels.

Schapenleder voor meubels

De meubelindustrie heeft een huid liefst zo groot en gaaf mogelijk. Slechts circa 20% is geschikt om op een fauteuil of bank te stofferen. Vaak komen deze huiden uit Australie of Nieuw Zeeland De grote mooie en gave huiden worden plantaardig gelooid zodat het schapenleder geschikt is voor meubelstoffering.

Rode of gele schapenhuiden

Afhankelijk van welke methode er wordt gebruikt voor het looien van schapenhuiden. Is de nog ongekleurde huid geel of rood. Denk bij deze kleuren niet aan knal rood of geel maar een lichte nuance daarvan. Gelige  huiden zijn vaak wat vettiger omdat er rundervet wordt gebruikt na het looien of koperrood bij de roodachtige huiden.

Kleuren van schapenleder

Het kleuren van schapen is een oud ambacht en lang niet iedereen kan een schapenhuid mooi op kleur krijgen. Zoals wij  vaak Engelse meubels gewend zijn. De gele huiden zijn geschikt om de uiteindelijke kleur van een gestoffeerde fauteuil naar de bruine kant te krijgen. Rode huiden worden gebruikt om de uiteindelijke kleur meer naar roodbruin te krijgen.

Recepten om een schapenhuid te kleuren worden niet prijs gegeven. De stoffeerders die zelf hun schapenhuiden nog kleuren houden dat voor zichzelf en wordt alleen aan de volgende generatie doorgegeven. Het komt er eigenlijk op neer dat een schapenhuid wordt bewerkt met een soort beits en afhankelijk van de gewenste uitstraling  wordt afgewerkt met een was waarmee het schapenleder wordt gepatineerd. Zodat het mooie wolk effect ontstaat wat u vaak tegenkomt in schapenleder.

Waarom meubels in schapenleer  stofferen

Wanneer u een fauteuil ziet welke gestoffeerd is in schapenleder, begrijp je het of niet. Schapenleder geeft een ongelooflijk mooi en warm karakter aan zitmeubels. Naarmate de meubels ouder worden. Komt er een duidelijk natuurlijk patina naar voren waardoor het schapenleder nog mooier wordt.

Is het kwalitatief sterk zeg ik nee. U kunt dan beter een rundlederen bank kopen. Schapenleer is een vol aniline leder.Wat inhoudt dat het leder onbeschermd is en poreus blijft. Elke vlek die op het leder wordt gemaakt zuigt in het leer en is niet of nauwelijks meer te verwijderen.

Schapenleder restaureren

Na verloop van tijd wordt het schapenleder kaal. De kleurstoffen verdwijnen uit het leder en de kleur wordt weer licht. Een goede meubelstoffeerder of restaurateur kan de kleur herstellen. Dit kan niet met gewone lederverf worden gedaan maar zoals hierboven staat vermeld iets wat alleen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Eventueel uitgedroogde delen kunnen dan vervangen worden. Het is dan ook niet altijd nodig om een hele fauteuil te herstofferen.

Schapenleder en onderhoud

Wilt u zo lang mogelijk genieten van uw schapen lederen meubels. Voorkom dan dat  ze teveel blootgesteld worden aan zonlicht. Zet een mooie schaap lederen fauteuil ook niet tegen een centrale verwarming aan. En nog belangrijker behandel het schapenleder regelmatig met old saddle wax.

Specialist in schapenleder nodig? Vraag vrijblijvend een offerte aan

 

Schapenleder voor unieke meubels was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *