Schapenleer en meubels

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

schapenleer

Schapenleer gestoffeerd op meubels geven sfeer, hebben karakter en zijn een blijvende eyecatcher in de woonkamer.

Nadelen van schapenleren meubels

Toch zijn er wel wat nadelen te noemen over meubels gestoffeerd met  schapenleer. Een schapenhuid is kwetsbaarder als een runderhuid wat voor de meeste lederen meubels wordt gebruikt. De afwerking van schapenleder sluit de huid niet af. Waardoor het schapenleer ook wel open leder wordt genoemd. Nadeel hiervan is dat het makkelijk vuil opneemt wat niet of nauwelijks is te verwijderen. Gek genoeg draagt dit wel bij aan het karakter van schapenhuiden. Schapenleder kan ook snel verkleuren zelfs als je schapenleren meubels niet in de zon zet. Zal met het verstrijken van de tijd de originele kleur steeds meer vervagen.Sommige delen meer als andere. Een schapenhuid krijgt dan een grillige kleur, vlekken die van licht naar donker gaan. Een echte liefhebber van schapenleren meubels  noemt dit patina.

Patina is eigenlijk een oxiderende doffe laag op koperen voorwerpen. Deze laag kan tot donkerbruin kleuren Omdat dit erg lijkt op wat er gebeurt met schapenleder door het verkleuren en vervuilen van het leer. Wordt dit effect bij schapenleer patina genoemt.

Onderhoud van schapenleer

Feitelijk hoor je meubels bekleed met schapenleer regelmatig te onderhouden. Om zowel het leder als de kleur mooi te houden. Old saddle wax is het meest ideale product voor leer onderhoud vanwege de kleurpigmenten die de kleur van het schapenleer op peil houd. Eens in de drie tot zes maanden even met de old saddle wax behandelen zorgt ervoor dat het schapenleer veel langer meegaat en de kleur mooier blijft.

Meubels herstellen

Deelstoffering is mogelijk

Veel mensen beginnen pas met onderhouden wanneer de meubels  al ernstig verkleurd of uitgedroogd zijn. Dat is eigenlijk heel jammer van uw investering want meubels gestoffeerd met schapenleer zijn over het algemeen niet goedkoop. Vooral de armleuningen en de zittingen hebben het meest te lijden. Wanneer hier bijvoorbeeld scheurtjes of barstjes in ontstaan. Kunt u de armleuning of zitplaats overnieuw laten stofferen zonder dat het hele meubel overnieuw gestoffeerd hoeft te worden. Dit scheelt natuurlijk in stoffeerkosten en voor kleurverschil hoeft u niet bang te zijn. Omdat een specialist in schapenleer de kleur ambachtelijk kan aanpassen.

Kleur herstellen

Zijn de meubels alleen erg verkleurt, dat zelfs met een kleurend onderhoudsmiddel zoals old saddle wax de kleur niet meer is op te halen. Kan een specialist het schapenleer overnieuw voor u inkleuren. Kosten vallen over het algemeen erg mee en uw meubels zijn het dubbel en dwars waard. Zoekt u een specialist op het gebied van schapenleer neem dan contact op met Meubelvisie.

 

Specialist in schapenleer nodig?

 

Schapenleer en meubels was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *