Schuimrubber kopen, maar welke?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

schuimrubberDe naam schuimrubber wordt eigenlijk ten onrechte gebruikt voor de verschillende kwaliteiten polyurethaan schuim. Het echte schuimrubber is een natuurproduct gemaakt van latex. Polyurethaan schuim wordt gemaakt van olieproducten zoals ruwe aardolie of soja- en zonnebloemolie. Om de verwarring niet groter te maken zullen we het verder hebben over schuimrubber, waar eigenlijk polyurethaanschuim mee wordt bedoeld.

Schuimrubber is het meest gebruikte vulmateriaal voor zitmeubels. Eigenlijk is schuimrubber een verzamelnaam voor verschillende vulmaterialen. Het is te koop in veel verschillende uitvoeringen. De meest gebruikte schuimrubbers zijn:

Polyether

De kwaliteit van schuimrubber wordt voornamelijk bepaald door het soortelijk gewicht afgekort door SG. Daarachter wordt een getal geplaatst bijvoorbeeld SG 35. Een zitkwaliteit moet minimaal een SG 35 zijn. Als het getal hoger is, is de kwaliteit van het schuimrubber beter. Hoe hoger het getal hoe langer de levensduur wordt. Het grootste misverstand is dat de kwaliteit wordt bepaald door de hardheid van het materiaal. Maar de hardheid bepaalt slechts het zitcomfort. Zo kennen we ruwweg drie verschillende hardheden.

  • zacht
  • medium
  • hard

Koudschuim

Koudschuim kenmerkt zich door de ongelijke celstructuur van het schuimrubber, waardoor het schuimrubber een langere levensduur heeft dan polyether. Een koudschuim met een SG van 35 is vele malen beter dan een polyether met een SG van 35. Koudschuim verdient dan ook altijd de voorkeur in de wat betere bankstellen. Daarnaast heeft koudschuim ook een aantal andere voordelen ten opzichte van polyether

Voordelen van koudschuim zijn:

  • vlamvertragend
  • zeer hoge veerkracht
  • beter vocht regulerend

Pantera

Dit schuimrubber staat ook bekend als comfortschuim. Het is weer veel beter dan koudschuim maar voor de meeste bankstellen overdreven. Omdat dit schuimrubber waarschijnlijk langer goed blijft dan de stoffering van het bankstel. Om een aantal voordelen te noemen:

  • bijzonder vormvast
  • buitengewoon elastisch
  • zeer lange levensduur

Schuimrubber voor buiten

Buiten de boven genoemde schuimrubbers bestaat er nog een aantal andere variaties. Deze variaties worden echter niet of nauwelijks gebruikt als vulling voor zitmeubels. Buiten de calipore kwaliteit om, die bekend staat als een schuimrubber die buiten in tuinkussens kan worden gebruikt.

Wat is slecht of goed schuimrubber

Er zijn grote verschillen in kwaliteit van het schuimrubber. Niet elk koudschuim of polyether met een hoog soortelijk gewicht is ook kwaliteit. Eigenlijk moet u ervan uit kunnen gaan dat hoe hoger het soortelijk gewicht is des te beter de kwaliteit is. Maar tussen de vele schuimrubber producenten zit ook een groot kwaliteit- en prijsverschil. De goedkopere producenten, welke meestal in landen gevestigd zijn waar de milieu en veiligheidseisen minder serieus worden genomen, produceren schuimrubber dat tot wel 50% goedkoper kan zijn dan in Europese landen geproduceerd schuim. Het kan dan echter wel zijn dat u maandenlang last heeft van allergische verschijnselen zoals tranende ogen of hoofdpijn. Koopt u een matras, dan kunt u letten op een aantal keurmerken maar koopt u schuim voor uw zitmeubels is het nog steeds een kwestie van vertrouwen.

Liever kwaliteit schuim, koop het bij ons!

 

Schuimrubber kopen, maar welke? was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *