Steigerhout

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
steigerhout

foto van www.robuust-hout.nl

Steigerhout is eigenlijk een mooie benaming voor vurenhout. Omdat het vaak voor steigers in de bouw wordt gebruikt en het een ruw en stoer uiterlijk heeft, is de benaming steigerhout na verloop van tijd ontstaan. Het vurenhout heeft lange taaie en sterke vezels maar ondanks dat blijft het een zacht houtsoort.

Steigerhout leeft

Steigerhout leeft niet letterlijk meer, maar wel krimpt het hout, of zet het uit onder invloed van vocht en warmte. Vooral nieuw hout kent dit probleem, want het meeste nieuwe hout wordt niet goed gedroogd. Wilt u nieuw hout gebruiken? Vraag dan of het oven gedroogd is. Dit om krimpen en uitzetten zoveel mogelijk te beperken. Dit ovengedroogde hout is over het algemeen wel duurder dan lucht gedroogd steigerhout. Dit veroorzaakt de grote prijsverschillen die u kunt aantreffen bij het kopen van steigerhout.

Is het hout niet oven gedroogd, laat het dan eerst nog zes tot acht weken liggen. Misschien vindt u dat niet zo ideaal, maar het zou jammer zijn wanneer u een kast, bank of tafel heeft gemaakt en het resultaat door krimpen en uitzetten teniet wordt gedaan.

Steigerhout beschermen

Hout en vocht gaan niet samen. Elke timmerman kan dat beamen. Wordt het steigerhout binnen gebruikt, dan kunt u het onbehandeld laten of alleen afwerken met bijvoorbeeld een woodsealer of kleurolie.

Hout dat voor buiten is bedoeld, gaat langer mee wanneer u het beschermt tegen vocht. Ik heb het dan hoofdzakelijk over optrekkend vocht. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een houten tafel niet rechtstreeks op de grond staat, en voorzie de tafelpoten van een plastic meubelpootje.

Normaal gesproken wordt het steigerhout dat voor buiten wordt gebruikt, na circa zeven maanden grijs. Het duurt veel langer voordat het steigerhout helemaal mooi egaal grijs is.

Wilt u de natuur een beetje helpen of een leuk kleurtje geven aan uw steigerhouten meubels? Dan kunt u dat het beste doen met een open of poreuze afwerking, zoals met een kleurbeits, olie of krijtverf. Wanneer u het hout afsluit met een lak of verf, kan het hout sneller gaan rotten omdat het vocht, dat al in het hout zit, niet kan verdwijnen.

Steigerhouten meubels zelf maken is niet moeilijk

Op internet zijn er veel bouwtekeningen te vinden om zelf een leuk meubeltje te maken, voor zowel binnen als buiten. Steigerhout is over het algemeen niet duur en door het stoere en robuuste uiterlijk van steigerhout is een grof in elkaar gezet meubel mooier dan wanneer u gebruik maakt van allerlei moeilijke houtverbindingen.

Bouwtekeningen voor steigerhouten meubels

Hieronder vindt u een aantal bouwtekeningen van leuke meubels die u heel eenvoudig zelf kunt maken. Zo bespaart u een hoop geld op arbeidskosten en het is heel leuk om zelf te doen. Zelfs als u nog nooit eerder een meubel zelf heeft gemaakt, kan het met een goede bouwtekening niet mislukken.

Bouwtekeningen Steigerhouten tafel
Bouwtekeningen Steigerhouten bank

 

Steigerhout was last modified: juli 13th, 2018 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *