Teakhouten meubelen, schitterend natuurproduct

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

teakhouten meubelen beschermenTeakhout, schitterend natuurproduct

Persoonlijk vind ik teakhout een schitterend product om meubels mee te maken. Het hout leeft en heeft uitstraling. Het is robuust en sterk.

Er is een groot verschil in kwaliteit van hardheid, kleur of gewicht. Dit alles heeft te maken met het tijdstip waarop een teakboom gekapt wordt.

Teakhout en fantasie

Het beste teakhout is voornamelijk afkomstig uit Indonesië van 40 meter hoge bomen. De eerste 25 jaar groeit een teakboom snel en hoog. Het hout is dan eigenlijk nog veel te jong om gekapt te worden. Pas na 80 tot 100 jaar groeien, kun je eerste klas teakhout verwachten. Goed teakhout komt van grote teak plantages gekweekt in het tijdperk van ons Nederlands Indië.

Omdat teakhout heel populair is, vind je ook veel fantasie namen met het voorvoegsel teak. De consument denkt dan dat ze teak houten meubels hebben gekocht maar in feite is het een andere houtsoort dan de Tectona Grandis, zoals het echte teakhout heet. Helaas is dit door een consument moeilijk te achterhalen, maar prijs kan zeker een indicatie zijn. Goedkoop is vaak duurkoop. Bijvoorbeeld ‘koloniaal’ teakhouten meubelen worden vaak gemaakt van te jong hout vol met spint en knoesten.

Teakhout reputatie

Teakhout dankt zijn reputatie als meubelhout uit Oost Java. In Oost Java staan (stonden) eeuwenoude huizen van teakhout. Deze huizen werden opgekocht om het teakhout vervolgens te verwerken in meubels. Het hout was zo goed uitgewerkt, sterk en schitterend van kleur dat een afwerking niet nodig was. Zelfs in ons klimaat is teakhout, zelfs zonder enige afwerking, bestand tegen allerlei weersinvloeden. Dit komt door de vele natuurlijke oliën die het hout rijk is. Misschien leuk om te weten: in de gouden koets van ons koningshuis – gebouwd in 1901 – is teakhout verwerkt uit Oost Java.

Teakhout van nu

Het tegenwoordige teakhout wordt vaak gekweekt op teakhout plantages voornamelijk in Zuid-Amerika. Omdat de bomen snel moeten groeien en jong worden gerooid, kun je eigenlijk niet meer spreken over dezelfde kwaliteit teak als uit Oost Java, waar het hout van eeuwenoude bomen vandaan komt.

Bomen die na twintig jaar al gekapt worden om verwerkt te worden in de meubelindustrie, geven teakhout van zeer matige kwaliteit. Teakhout van matige kwaliteit werkt, krimpt en scheurt. Het hout verkleurt en laat gebruikssporen duidelijk zien. Hoe beter de kwaliteit van het teakhout is, des te minder last heb je van deze product eigenschappen. Overigens: de één vindt het hout prachtig, een ander verafschuwt het.

Teakhouten meubelen beschermen

Belangrijk is dat de luchtvochtigheid niet te laag is in huis. De beste luchtvochtigheid voor teak is circa 60 tot 65%. Teakhouten meubelen beschermenmeubelen beschermen kun je doen met teakfix. Om teakhouten meubelen te reinigenmeubelen te reinigen kunt u woodclean goed gebruiken. Om teakhouten meubelen te beschermen, net als andere houten meubels gebruik ik het liefste woodsealer.

Tip

Stel: er komt een scheurtje in het hout. Voorkom dat het groter wordt door aan beide uiteinden van het scheurtje met een houtboortje een klein gaatje te boren. Daarna kun je het scheurtje met een vulmiddel weer dichtmaken. Krasjes en kleine beschadigingen kun je eenvoudig wegschuren: wel altijd met de nerf mee schuren.

 

Teakhouten meubelen, schitterend natuurproduct was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl