Koudschuim

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

koudschuimWat is koudschuim?

Koudschuim wordt veel gebruikt als vulmateriaal in betere bankstellen. Het materiaal heeft veerkrachtige en duurzame eigenschappen, geschikt voor zit- en rugkussens. Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur. Door deze onregelmatige structuur is dit schuim duurzamer dan polyether. Het materiaal gaat dan ook veel langer mee, is beter ademend en tevens vochtregulerend. Daarnaast is koudschuim van nature anti-schimmel en anti-rot. Om die reden wordt dit schuim ook veel gebruikt in kussens van tuinmeubels en in kussens op boten.

Wat is sg (soortelijk gewicht)?

Soortelijk gewicht is het gewicht van het materiaal per kubieke meter. Heeft u bijvoorbeeld een koudschuim kussen met een sg 45 dan betekent dit dat het schuim 45 kilo weegt per kubieke meter. Het soortelijk gewicht zegt niets over de hardheid van het materiaal maar wel over de duurzaamheid en veerkracht. Hoe hoger het soortelijk gewicht hoe zwaarder en duurzamer het materiaal is.

Koudschuim voor kussens?

Dit schuim is prima geschikt voor uw zitkussens. In een meubelstoffeerderij wordt vaak standaard HR-schuim en Pantera gebruikt vanwege de hoge kwaliteit en de lange levensduur. In de praktijk zien we dat het HR-schuim sg 45 firm en de Pantera 170 firm met gemak een levensduur van 10 jaar en langer hebben. Natuurlijk alleen bij ‘normaal’ gebruik en onder gewone omstandigheden.

De meest voorkomende zitkussens uitgevoerd in koudschuim zijn:

  • Koudschuim sg 45 firm; al geschikt vanaf 5 cm en in de meubelstoffering de ‘standaard’
  • Pantera 170 firm; al geschikt vanaf 3 á 4 cm en een schuimrubber van topkwaliteit; 7 jaar fabrieksgarantie op vormvaste eigenschappen
  • Pantera 150 medium; geschikt vanaf 8 á 10 cm en een schuimrubber van topkwaliteit; 7 jaar fabrieksgarantie op vormvaste eigenschappen

Verschillende hardheden

Hoe hard het schuim is, wordt niet bepaald door het soortelijk gewicht in tegenstelling tot wat veel wordt gedacht. Het soortelijk gewicht staat voor de kwaliteit. Maar de hardheden worden gewoon uitgedrukt in hard, medium of soft. Hou bij het uitkiezen van de juiste hardheid er rekening mee dat na enkele maanden gebruik gemiddeld 10% densiteit verlies kan optreden.

 

Koudschuim was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl