Welke ondervering is de beste keuze?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

onderveringBovenstaande vraag werd mij door Romée Bessembinder gesteld. Zij doet onderzoek naar de verschillende mogelijkheden van ondervering om zo de productie van bankstellen te verbeteren. Met ondervering wordt bedoeld de vering die gebruikt wordt onder de gebruikte vullingen. Denk aan polyether, koudschuim, vlokkenvulling of interieurvering.

Onderscheid tussen de verschillende soorten ondervering

Er is een aantal verschillende onderveringen die toegepast worden bij de fabricage van zitmeubelen. In elke groep zijn er, afhankelijk van het model, toepassing of combinatie met de zitvulling, verschillende mogelijkheden. Daarnaast bestaan er ook combinaties van de gebruikte ondervering. Het laatste meestal uit oogpunt van kostenbesparing.

De verschillende groepen zijn:

  • platte nosagvering

  • bolle nosagvering

  • singelbanden

  • lattenbodem

Platte nosagvering

De platte nosagvering of ook wel zigzagvering genoemd, wordt hoofdzakelijk gebruikt bij moderne bankstellen met een strakke vormgeving. In de regel worden er circa vijf veren per zitplaats gebruikt. De dikte van de gebruikte nosagvering bepaalt voor een deel het zitcomfort.

Feitelijk kan deze ondervering voor elke binnenvulling worden gebruikt.

Bolle nosagvering

Een bolle nosagvering zie je vaak terug bij de wat klassieke modellen met een bolle zitting. Door de bolling wordt de vulling naar boven gedrukt. Dit verklaart de bolling van het kussen. Ook hier worden circa vijf veren per zitting gebruikt. Hoe dikker de nosagveer is hoe stugger het zitcomfort. De meeste gebruikte dikte van een nosagveer is 3,6 mm.

Singelbanden

Het verschil in singelbanden wordt hoofdzakelijk bepaald door het rekkingspercentage. De meest gebruikte singelbanden hebben een rekkingspercentage van circa zeventig procent. Hierdoor ontstaat een zachte zit. Voor Nederlandse maatstaven is een rekkingspercentage van circa dertig procent een betere optie, omdat wij (gemiddeld genomen) liever een stevigere zitting prefereren.

Daarnaast werd er vroeger bij voornamelijk de klassieke zitmeubelen, een jute singel gebruikt die nauwelijks enige rek had. Hier werden dan de echte klassieke springveren op bevestigd.

Lattenbodem

Net als de ondervering voor een matras wordt er in enkele gevallen ook bij zitmeubelen gebruik gemaakt van een lattenbodem. Vooral wanneer er een stugge ondervering vereist is.

 

Welke ondervering is de beste keuze? was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
6 comments to “Welke ondervering is de beste keuze?”
6 comments to “Welke ondervering is de beste keuze?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *