Witte meubels vergelen maar niet allemaal

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

witte meubelsWitte meubels kunnen vergelen. Dat is natuurlijk heel vervelend maar een product gebonden eigenschap zou je kunnen zeggen. Na 2010 is de regelgeving veranderd waardoor bepaalde stoffen niet meer in verf mogen voorkomen. Om die reden kan het zijn dat witte verf vergeeld na enige tijd maar ook pasteltinten of meubels in gebroken wit kan dit overkomen.

Vergeling van witte meubels

Zelfs meubels die nooit met zonlicht in aanraking komen komen kunnen na een een paar jaar toch vergelen. We noemen dit fenomeen ook wel is donkervergeling. Alle kleuren wit of hoogglans wit kan dit overkomen en is bijna onoverkomelijk te noemen omdat in de meubelindustrie voornamelijk terpetine gedragen verven worden gebruikt. Watergedragen verven laten dit fenomeen nagenoeg niet of bijna niet zien. Koop je dan ook witte meubels vraag dan of de afwerking een verf met watergedragen verf is of een verf op terpentinebasis is.

Welke verven moet je mijden

Vergeling kun je tegen komen bij alle verfproducten waar alkydehars in is verwerkt. Alkydehars wordt gebruikt als bindmiddel in verf die met terpentine is te verdunnen.
Er zijn ook waterverdunbare verf kwaliteiten die kunnen vergelen. Het is dus niet een garantie dat je witte meubels niet kunnen vergelen alleen is de kans minder groot.

Voorkomen van vergeling

Helemaal voorkomen kan niet maar je kunt het proces wel zoveel mogelijk vertragen. Door
te zorgen voor voldoende daglicht. Ook de temperatuur kan meespelen in het vergelen van de meubels. Dus witte meubels niet te dicht naast een verwarming zetten wat het vergelen kan bespoedigen. Ga je je meubels zelf wit verven. Neem dan een watergedragen verf en gebruik niet te dikke verflagen maar gebruik de verf heel spaarzaam. En maak je schilderwerk niet schoon met ammoniak want dan is de witte kleur binnen enkele uren al vergeeld. Natuurlijk zorgt nicotine ook voor het geel worden van witte meubels. Dus stop met roken in huis.

 

Witte meubels vergelen maar niet allemaal was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl