Bed and Breakfast

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Ik wil het dit keer eens hebben over Bed and Breakfast, in het Nederlands ook wel bekend als logies & ontbijt. Al hoor je die term nauwelijks meer, zoals veel woorden en begrippen hebben we de Engelse term volledig geadopteerd. Bed and Breakfast dus, of B&B. Het bijzondere van B&B is dat het doorgaans om kleinschalige verblijven gaat, vaak niet meer dan een woonhuis met een extra kamer. Maar wist u dat het principe van deze vorm van gastvrijheid al vele eeuwen teruggaat?

Honderden jaren geleden boden kloosters al logies met ontbijt aan voor reizigers die onderdak nodig hadden, en ze doen dat op sommige plaatsen ook nog steeds. Kijk maar eens op de website van het Dominicanen Klooster in Huissen, zeker de moeite waard!

Ook ruim voor deze tijd, waarin B& natuurlijk hartstikke ‘in’ is, was het heel gewoon dat reizigers de nacht doorbrachten bij particulieren. Die vorm van overnachten was trouwens eerst vooral favoriet bij Europese reizigers. De Europese kolonisten brachten dat principe van logies en ontbijt mee naar de Verenigde Staten. Er waren maar weinig logementen in die tijd en afgezien van een beperkt aantal koetsiersherbergen, vertrouwden reizigers op de vriendelijkheid van vreemden om een bed voor de nacht te mogen gebruiken.

Een zeer bijzondere vorm van B&B is ontstaan vanuit een behoefte om het nog simpeler, en vooral goedkoper te houden; het zogenaamde ‘couchsurfing’. Hierbij kunnen deelnemers aan andere deelnemers vragen ze een slaapplek beschikbaar hebben. Couch betekent natuurlijk sofa, maar dat wil niet zeggen dat je altijd op een sofa terechtkomt. Soms heb je een eigen kamer, soms kom je op matje op de grond terecht of soms is er een plekje voor een tentje in de tuin.

Deelnemers zijn niet verplicht vervolgens zelf ook mensen te ontvangen, sommige mensen zijn hebben natuurlijk helemaal geen plek voor gasten. Je kunt de site of app, want dat is het, ook gebruiken mensen op de meest exotische plekken op aarde te leren kennen op plekken, op plaatsen waar je nog niemand kent.

En nog belangrijker; er wordt niets betaald! Dat is nou de meest zuivere vorm van B&B, je huis openstellen voor iemand, en er niets voor terugvragen. Mooi!

Bed and Breakfast was last modified: november 24th, 2020 by Kim Sneijder