Beroemde meubelen: Solomon’s troon

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Zanger op een podiumU leest de titel en denkt ‘bedoelt ‘ie niet gewoon Salomo’s troon’? Tenminste, ik denk dat u dat denkt. Maar dat is dus niet zo. Ik bedoel namelijk Solomon Burke, één van de grootste soulzangers allertijden. Tenminste, dat vind ik. En een heleboel echte kenners ook trouwens, dus ik zal er niet ver naast zitten.

Ken u hem, Solomon Burke? Misschien niet van naam, maar u kent vast wel een paar van zijn nummer. Zo is ‘Everybdoy needs somebody to love’ natuurlijk een enorme hit geweest in de uitvoering van de Blues Brothers, maar het was toch echt een nummer van Solomon. Maar echt beroemd werd hij niet echt, al had hij wel een paar hits. Zijn nummers werden trouwens vaak een grotere hit als anderen ze zongen, maar goed.

Eigenlijk verdween Solomon Burke een beetje in de vergetelheid, totdat hij in 2002 overgehaald werd een album op te nemen met songs van onder andere Bob Dylan, Elvis Costello en Brian Wilson. En die plaat werd dus een enorm succes; Solomon was weer helemaal terug! Daarna volgde nog enkele prima albums en ook trad hij weer op. Maar fysiek ging het steeds minder met hem.

En dat brengt me bij zijn troon. Want Solomon was eigenlijk niet meer in staat om echt op te treden, hij was veel te dik (ergens tussen de 150 en 200 kilo!) en in een te slechte conditie om staand te zingen. Dus had hij een enorme gouden troon laten maken. En zittend op die troon zong hij zijn songs. Als een echte ‘King of Soul’. Al moesten wel na elk optreden de gordijnen dicht, zodat het publiek niet kon zien hoe hij van die troon af geholpen moest worden, dat lukte hem zelf niet meer.

Helaas werd ‘m dat uiteindelijk ook te veel, die slechte conditie. Solomon Burke had samengewerkt met De Dijk aan een nieuwe plaat, en hij zou met hen optreden in Paradiso, maar hij kwam niet opdagen. Hij was al tegen de zin van zijn dokters vertrokken uit het ziekenhuis waar hij verbleef, en de reis naar Nederland werd hem teveel. Bij aankomst op Schiphol overleed de soul-gigant.

Solomon Burke was een productief mens, niet alleen muzikaal. Hij laat namelijk 21 (!) kinderen, 90 kleinkinderen en 20 achterkleinkinderen achter. En dus een gouden troon.

Beroemde meubelen: Solomon’s troon was last modified: mei 18th, 2021 by Kim Sneijder